Dün toplanan Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu daha önce kültür varlığı olarak tesciline karar verdiği Kız Meslek Lisesi binasının, bu kez, oy çokluğuyla kültür varlığı olmadığına karar verdi. AKP’nin baskılarıyla alındığı düşünülen kararla okulun yıkılmasının önünde hiçbir engel kalmadı.

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu dün tartışmalı bir karara imza attı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın da izlediği toplantıda, daha önce taşınmaz kültür varlığı olarak tescili için işlemlerin başlatılması kararı alan kurul, çark ederek oy çokluğuyla, kendi kararını kaldırdı. Böylece daha önce “depreme dayanıksız” raporu da verilen okulun yıkılmasının önünde hiçbir engel kalmadı. Kurulun bu kararı, kamuoyunda “Koskoca Kurul, siyasetin baskılarına dayanamadı. Karakolda doğru söyleyen sözde hocalar, mahkemede şaştı” şeklinde yorumların yapılmasına neden oldu. 

NE OLMUŞTU
AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, yapımı halen devam eden hastane inşaatında yeterli otopark alanı olmadığının söyleyerek, hemen yanındaki Kız Meslek Lisesinin yıkılmasını ve yerine otopark yapılmasını istedi. Kamuoyunda gelişen tartışmalar üzere devreye giren Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), okulun, taşınmaz kültür varlığı olarak koruma altına alınması için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurdu. ZOKEV’in başvurusunu yerinde bulan Kurul, gerekli koşulları sağladığına karar verdiği okulun tescili için işlemleri başlattı. 

BAŞAKTÖR ÖMER SELİM ALAN OLDU
Bu arada “Hiçbir şey bitmiş” diyerek devreye giren Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, kararın deprem raporunun ardından verilmesi için başvurarak operasyonu başlattı. Bunla da yetinmeyen Alan, Zonguldak Belediyesinin Kuruldaki temsilcisi Gülsüm Yılmaz’ı görevden aldı, yerine başka bir personeli atadı. Kamuoyundaki yaygın kanıya göre, operasyonun diğer halkasında yer alan İl Özel İdaresi, teknik personeline, eş zamanlı olarak “depreme dayanıksız” raporu düzenletti. AKP Milletvekilleri de kurul üyelerine tam saha pres uygulayarak son kararı aldırdı. 

YAVUZYILMAZ: KURUL ÜYELERİ TEHDİT EDİLDİ
Öte yandan Kurul toplantısı sonrası bir açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Kız Meslek Lisesini yıkılmaktan kurtarmak için bu sabah Karabük'teydik. Ancak kurul üyeleri bakanlığa çağrılıp tehdit edilmiş. Tartışmaların arasında oy çokluğuyla tescili iptal ettiler. Mücadelemiz devam edecek, karara itiraz edeceğiz” dedi.