1800’lerin son yıllarında faaliyete geçmesiyle birlikte Zonguldak kentinin ortaya çıkmasını sağlayan Liman, bakımsızlık nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya

Ereğli Taşkömürü Havzası’nda üretilen kömürün başta İstanbul olmak üzere dış pazarlara nakli için liman yapımına karar veren Osmanlı Devleti, bu iş için Saray Mimarı Yanko Efendi’yi görevlendirdi. Uzun zaman yer seçimi için etütler yapan Mimar Yanko, limanı Zonguldak’a yapmaya karar verdi. 1896 yılında, Fransız sermayeli Ereğli şirketinin yapımını üstlendiği liman, 1900’lü yılların başında faaliyete başlamasıyla birlikte etrafındaki kenti de geliştirdi. 1905 tarihli Kastamonu Vilâyet Salnamesi’ne göre 250 hane, bir hükümet konağı, bir postane, bir cami, iki kilise, bir hastane, üç han, 120 dükkân, beş otel ve dört fabrikadan ibaret olan Zonguldak, limanın yapımıyla birlikte hızla büyüyerek önce mutasarrıflık, son olarak da cumhuriyetin ilk vilayeti oldu. 

DALGALARA 120 YIL GÖĞÜS GERDİ
Mimar Yanko’nun o zamanın teknolojisine göre taş yapı olarak projelendirdiği ve arkasındaki tahkimatı da taş bloklarla inşa ettiği liman, yüzlerce badire atlattıktan sonra, 1953’te, yepyeni bir görünüm kazandı. O zamanki adı Ereğli Kömürleri İşletmesi olan kömür işletmesinin, Hollanda Kraliyet Liman Şirketi’ne verdiği ihale sonrasında, rıhtımın arkasındaki taş tahkimat beton bloklarla yenilendi. Limana yeni mendirekler eklendi,  aynı anda 7 gemiye doldurma ve boşaltma yapabilecek seri yükleme tesisiyle birlikte feribotlar için rıhtım yapıldı. Limanın taş duvar olarak imal eden tarihi rıhtımı, bundan sonra kapsamlı hiçbir bakım görmedi.  Özellikle yıldız - karayel fırtınalarıyla coşan Karadeniz’in azgın dalgalarına 120 yıl göğüs gererek gemileri koruyan rıhtım, zaman içinde bakımsızlık nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

RUM YANKO YAPTI, TÜRK KAZIM YIKIYOR
En son ocak ayı içinde meydana gelen fırtına, aynı zamanda kentin en yaşlı yapısı olan kuzey tarafındaki mendireğe büyük zarar verdi. Arkasındaki beton blok tahkimatın dağılmasıyla savunmasız hale gelen rıhtım yapısında yatay, dikey birçok çatlak oluştu. Derz aralarının boşalmasıyla dayanıklılığını tümden yitiren yapının kimi yerlerinde yer yer dağılmalar oluştu. Mülkiyeti Türkiye Taşkömürüne ait olan limanı korumaya yönelik çalışmanın başlatılması bir yana gündeme bile getirilmemesi kamuoyunda endişe yarattı. Yaşlı yapının aynı şiddetteki bir fırtınaya daha dayanmasının çok zor olduğunu ve bunu görmek içim uzman olmaya gerek olmadığını söyleyen vatandaşlar acilen önlem alınmasını istedi. Vatandaşlar, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nu kast ederek “Rum Yanko’nun yapıp 120 yıl ayakta tuttuğu rıhtımı doğa yıkıyor Türk Kazım seyrediyor” şeklinde yorumlar da yaptı.