Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından  madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadeleye dikkat çekmek amacı nedeniyle geçtiğimiz hafta sonunda Türkiye ikinci Ligi  beyaz grupta mücadele eden Zonguldak Kömür spor Nazilli Belediyespor maçı öncesinde futbolcular  sahaya çıkarken üzerinde “ Madde Bağımlılığından Korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır “ pankartı açarak uyuşturucu ile mücadeleye dikkat çektiler.

        Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ertuğrul Güner şöyle dedi. “  Madde bağımlılığı Dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta gençler olmak üzere tüm bireyleri etkileyebilen biyolojik,ruhsal ve sosyal boyutları olan ve toplum sağlığını tehdit eden önemli sorunlardan biridir. Madde kullanımı sorununun çözümünde yardımcı olabilecek en uygun programların önleme ve erken müdahale programları olduğu bilinmektedir. Bu önleme programlarının başarılı olabilmesi için öncelikle risk altındaki çocuk ve ergenlerin saptanması , hangi bireysel ve çevresel faktörlerin madde kullanımı açısından risk oluşturduğunun ya da koruyucu olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu bağlımda, hükümetler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, öğretmenler, aileler ile birlikte özellikle toplum sağlığı ve okul sağlığı alanında çalışan profesyonellerine önemli sorumluluklar düşmektedir.

        Madde bağımlılığının sağlık dışında kamusal, sosyal, hukuki ve idari bir çok yönü bulunduğundan önleme faaliyetlerinin çok yönlü ele alınması, bu sorunla mücadelede bir çok aktörün birlikte görev alması gerekmektedir. Kamu Kurum ve Kuruluşları , çalışma alanlarına uygun olarak hazırlanan programlar ve projeler ile madde bağımlılığı ile mücadele ve bağımlılığın önlenmesi konularında toplum üzerinde farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bizlerde Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Üyeleri olarak, madde kullanımını önleme çalışmaları kapsamında, Karaelmas Kemal Köksal Stadyumuna astırdığımız ve Nazilli Belediyespor ile yapılan karşılaşma öncesinde Zonguldak Kömür spor futbolcularının sahada açmış oldukları anlamlı pankartla kamuoyunda farkındalık oluşturmaya ve madde bağımlılığı ile mücadelenin tüm aşamalarında vatandaşla kamu kurumları arasında köprü olarak görev yapan, danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği ve kişiye uygun gerekli yönlendirmelerinin yapıldığı “ ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı “ hakkında toplumu bilgilendirmeyi amaçladık “ diye konuştu.