Taşeron uygulamaları, özelleştirilmeler ve Soma faciasının sorumlularının cezalandırılmasını isteyen Türk-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikaların üyelerinin iş yerlerinde sabah saatlerinde iki saat çalışmama hakkı kullanıldı.

Zonguldak’ta da yerin metrelerce altında çalışarak kömür çıkaran maden işçileri de iki saat çalışmama hakkını kullandı. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı işyerlerinde çalışan maden işçileri ile sendika yönetimi sabah saatlerinde bir araya geldi.
GMİS Kozlu Şubesi Başkanı Şaban Kaptan, TTK Kozlu Müessesesi’ndeki kuyu başında işçilere seslendi. Kaptan, taşeron uygulamalarına son verilmesini istedi. Türk-İş’in kararını okuyan Kaptan, şöyle dedi:

“Hükümet bu politikalarda ısrar ederse Türk-İş başkanlar kurulu yeniden toplanarak yeni eylem kararları alacak. Madenler için yasal düzenlemeler yapıyoruz diyerek yaklaşık bir yıldır gizli çalıştıkları taşeron yasalarını gündeme getirdi. Yasa tasarısı geçen hafta TBMM komisyonunda görüşüldü. Tasarıda taşeron şirketlerin çalışma alanlarını genişleten düzenlemeler, Türk-İş, DİSK, Hak-İş’in ortak girişimleriyle alt komisyonda engellendi. Ancak bizim talebimiz olan yer altında taşeron uygulamasına son verilmesi ve aynı işyerlerinde aynı işi yapan işçilere eşit işe eşit ücret verilmesi teklifimiz kabul edilmedi.”

İşçiler, iki saatlik çalışmama hakkını kullandıktan sonra kömür çıkarmak için tekrar yerin metrelerce altına indi.