Zonguldak’ta sözleşmeleri tek taraflı feshedilen maden işçileri açtıkları muvazaa davasını kazandıklarını belirterek, işe geri alınmalarını istediler.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 20 maden işçisi, oturma eylemi yaptı. İşçiler, TTK’nın hazırlık işlerini yapan taşeron firmada çalıştıklarını ancak bir süre önce iş akitlerinin tek taraflı olarak feshedildiğini anlattılar.
İşçiler konuyu yargıya taşıyarak muvazaa davası açtıklarını ve bu davayı kazandıklarını belirterek, TTK’ya işçi olarak alınmalarını istediler. Konuyu Başbakan ve bakanlara da anlattıklarını belirten işçiler, iade davası açan bazı madencilerin TTK’da iş başı yaptığını hatırlattılar.
İşçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Bilindiği üzere çalışırken ilk önce iş kolu tespiti yaptırıp kurumumuz TTK’nın alt işvereni olduğumuzu tespit ettirdik. Daha sonra açmış olduğumuz muvazaa davası lehimize sonuçlanmış ve bunun akabinde iş akdimiz tek taraflı feshedilmiştir. Bunun üzerine işe iade davası açan arkadaşlarımız kurumumuza iş başı yaptı. Harici çalışan dört arkadaşımıza ve heyet raporuna takılan arkadaşlarımıza da mahkeme kararı olmasına rağmen ’Biz bir komisyon kurduk, komisyon kararı aldık. Dolayısı ile bu adamları harici işçi olarak alamayız’ dediler. Biz de sizlerin kararına saygı duyuyoruz ama ortada mahkeme kararı var deyip çıktık. Sizlere sesleniyoruz, biz bu memleketin evlatlarıyız. Ekmeğimize sahip çıkma adına buradayız, biz emekçiyiz. Genel Müdürümüz 162 tane hazırlık işçisi alacağını söylüyor. Biz de diyoruz ki bu işe talibiz. KİT komisyonu üyesi Zonguldak Milletvekili Sayın Şerafettin Turpçu bu isteklerimizi KİT komisyonuna iletti. Daha sonra tam 12 defa TBMM’ye gittik, Başbakanımıza konuyu ilettik. Başbakanımız Maliye Bakanımıza ve Çalışma Bakanımıza talimat verdi. Her geçen gün TTK zarar ediyor.”
Gökgöz, alacaklardan feragat etmeye hazır olduklarını belirterek, “Bu arkadaşlarımız işe başladığı gün devletimiz ve kurumumuz 30-40 milyon lira kara geçecektir. Bizler alacaklarımızdan karşılıklı olarak feragat etmeye hazırız. Yargı kararını tanımayarak prensip kararı aldık deyip harici çalışan ve heyete takılan arkadaşlarımızı görmezden gelenlere, çalışanların muvazaadan doğan alacaklar karşılığında kuruma dahil edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
İşçiler, Genel Müdürlük binası önündeki eylemlerini sürdürüyor.