Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde lisans öğrenimi gören 8 öğrenci tarafından kurulmuş grizu-263 Uzay Takımı, National Aeronautics and Space Administration (NASA), The American Astronautical Society (AAS), The American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) tarafından düzenlenen model uydu yarışması olan CanSat Competition 2017’de dünya sıralamasında ilk 40 üniversite arasına girmeyi başararak ABD’den davet aldı. Biz de bu takımın kaptanı Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Muzaffer Duysal ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü öğrencisi Çağla Aytaç Dursun ile röportaj gerçekleştirerek proje hakkında daha detaylı bir bilgi aldık.

 

Halkın Sesi (Çayan Gezmiş Sarıkaya):  Evet Muzaffer, öncelikle bu büyük başarıdan dolayı seni ve takımı tebrik ediyorum. Biraz bu projeden bahsedebilir misin?

 

Muzaffer Duysal: Öncelikle bize bu fırsatı tanıdığınız için teşekkür ediyoruz.  Grizu-263 Uzay Takımı, Bülent Ecevit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi çatısı altında, ABD’de düzenlenen model uydu yarışması olan “CanSat Competition” ‘a katılabilmek için kurmuş olduğumuz bir takımdır. “CanSat Competition” model uydu alanında düzenlenen dünyanın en prestijli yarışmasıdır. Yaklaşık 12 yıldır düzenlenen bu yarışmaya dünyanın farklı ülkelerinden bir çok prestijli üniversite katılabilmek için başvurmaktadır. Bu üniversiteler arasında çok bilinen Princeton University(ABD), The University of Manchester(İngiltere), University of California San Diego(ABD), University of Toronto(KANADA), Sapienza University of Rome(İTALYA), Ecole Polytech Federale de Lausanne(İSVİÇRE) gibi dünya sıralamasında ilk 200 de olan üniversitelerin katıldığı bir yarışma. Biz de bu sene ön elemelerde ilk 40 üniversite arasında yer alarak 9-11 Haziran tarihlerinde ABD’nin Teksas eyaletinde yapılacak finallere davet edildik.

Bu yarışamaya benimle birlikte takım arkadaşlarım Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden, Şems Turgut, Özgür Tuzcu ve Ece Ara, Makine Mühendisliği Bölümünden, Abdulhakim Dağ, Efe Can Balcılar ve Ahmet Güngörmüş ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden Çağla Aytaç Dursun olmak üzere 8 kişilik bir ekip olarak katılıyoruz.

 

Halkın Sesi (Ç. G. S) : Takımınızın ismi benim çok ilgimi çekti. Bunun özel bir sebebi var mı?

 

Muzaffer Duysal: Tabi ki, hepimizin bildiği gibi Zonguldak’ın bir maden gerçeği var. Bu şehirde doğmamış olsak da bu gerçeğin farkındayız.3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu patlamaları sırasında 263 madencimiz hayatını kaybetmişti. Biz de bu olaydan yola çıkarak 263 madencimizin anısını yaşatmak için takımımıza grizu-263 adını verdik. Bir de olayın şöyle bir ironik  tarafı var madencilerimiz yerin metrelerce altında kalmıştı biz de yerin metrelerce altında kalan madencilerimizin  isimlerini tek tek uydumuzun üzerine yazarak ABD de roketle gökyüzüne fırlatacağız. Bu misyonumuzla ilgili “Karanlık maden ocaklarından Uzayın sonsuz derinliklerine uzanan bir Zonguldak hikayesi” sloganını kullanıyoruz.

 

 

Halkın Sesi (Ç. G. S): Evet Çağla, biraz kendinden bahseder misin? Bu proje hakkında neler söylemek istersin.

 

Çağla Aytaç Dursun: Merhaba, Bülent Ecevit Üniversitesi Malzeme Bilimi Öğrenci Topluluğu başkanıyken Muzaffer’in uzay hakkında NASA’da çalışan Türk mühendis Dr. Umut Yıldız ile konferans düzenleme önerisi ile maceramız başladı. Bu konferansı Mayıs 2016’ da gerçekleştirdik ve daha sonra Uzay alanında daha fazla neler yapabileceğimizi konuşmaya başladık. Bu şekilde bu projeye dahil olmuş oldum. 

Bu proje hakkındaki düşüncelerimiz ise öncelikle üniversitemizin adını böyle prestijli bir yarışmada dünyanın en iyi üniversiteleri arasına yazdırdığımız için çok mutluyuz. Ayrıca grizu-263 isminin bize vermiş olduğu ayrı bir motivasyon var. Şehrin gerçekliği olan madencileri yani Zonguldak’ın değerlerini anıyor olmak bizi gururlandırıyor.

 

Halkın Sesi (Ç.G.S) : Peki projenizin hedefi nedir? Amerika’da tam olarak ne yapacaksınız.?

 

Muzaffer Duysal : Bu sene yarışma tarafından belirlenen “Solar Power Venus Glider” (Güneş enerjisi ile çalışan Venüs Planörü) görevini simule edeceğiz. Bu görevde bir model uydu yani planör tasarladık ve ürettik.  Üretmiş olduğumuz model uydu Amerika’da model roket ile gökyüzüne fırlatılacak yarışmanın daha önceden belirlenmiş olan görevlerini tamamlamaya çalışacak. Bu görevler, NASA’nın Venüs’te yapacak olduğu görevlerle paralellik göstermektedir. Tasarlamış olduğumuz bu uydu, roketten ayrıldığı andan itibaren nem, sıcaklık, basınç ölçecek, uydunun yüzeye konuş hızı, yüzeyin fotoğraflanması gibi topladığı verileri kendi tasarlamış olduğumuz yer istasyonuna iletecektir. Yer istasyonunda toplanan veriler analiz edilerek NASA yetkililerine raporlanacak. Bu raporlar doğrultusunda sunum gerçekleştirilecektir.

 

Halkın Sesi (Ç.G.S): Peki Çağla, son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

 

Çağla Aytaç Dursun: Bülent Ecevit Üniversitesi’nin adını dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında duyurmak bizi fazlası ile mutlu etti. Umarım Amerika’dan bir ödül ile dönerek bu başarımızı taçlandırırız. Buradan bize destek veren hocalarımıza ve sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum. Grizu-263 Uzay Takımı’nın ismini daha çok duyacaksınız. 

 

Halkın Sesi (Ç. G. S):  Evet Muzaffer, senin de son olarak söylemek istediğin bir şey var mı ?

 

Muzaffer Duysal: Bu bölümde Çağla’nın da söylemiş olduğu gibi bize destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle, sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e, Rektör Yardımcımız ve aynı zamanda Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’na, danışman hocalarımız Prof. Dr. Bülent Ekmeçi, Yrd. Doç. Dr. Hakan Kaya, Arş. Gör. Can Atalay, Arş. Gör. İrem Nur Gamze Şimşek, Arş. Gör. Ferdi Kara’ya çok teşekkür ederiz. Ayrıca sürekli yanımızda olarak bizi destekleyen Doç. Dr. Zehra Saraç, Doç. Dr. Umut Güneş Sefercik, Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Serkan Karakış, Yrd. Doç. Dr. Barış Avar, Yrd. Doç. Dr. Nazım Kunduracı,  Öğr. Gör. Aytaç Altan, Arş. Gör. Özgür Aydın, Arş. Gör. Engin Kocaman ve BEÜ Kuluçka Merkezi Koordinatörü Esra Güner Hacıoğlu’na ne kadar teşekkür etsek azdır.