Zonguldak’ta liman caddesi üzerinde bulunan maden ocaklarında çalışıp hayatlarını kaybetmesi sonucu maden şehitleri anısına yaptırılan tabelalar kaderlerine terk edildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın girişimleri ile Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından yapılan ve açılış kurdelesini dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı maden şehitleri anıtındaki tabelalar dökülmeye devam ediyor. 1875’ten günümüze çok sayıda maden kazasında hayatını kaybeden 5 bine yakın maden işçisinin isimlerinin yer aldığı tabelalar hava sıcaklıklarının etkisiyle dökülüyor. Maden Şehitleri Anıtı’nda ayrıca Zonguldak’taki maden ocaklarında çalışmış olan yabancı işçilerin de isimleri de var. Rus, Ermeni olmak üzere Alman ve İtalyan işçilerin de çalıştığı maden ocaklarında günümüze kadar meydana gelen iş kazalarında çok sayıda işçi hayatını kaybetmiş, çok sayıda işçi de yaralanmıştı.

17 MAYIS FACİASININ İŞÇİLERİ DE İSİMLENDİRİLDİ

Geçtiğimiz 2010 yılının 17 Mayıs tarihinde TTK’ya bağlı Karadon İşletme Müdürlüğü’nde yaşanan grizu faciasında yaşamlarını yitiren maden işçilerinin de isimleri yer alıyor. Hayatını kaybeden 30 işçinin isimleri de maden şehitleri anıtına yazılmış ancak onların da tabelaları sıcak hava nedeniyle dökülmeye devam ediyor. Bazı isimler ise yerlerinden çıkarak kimi isimler yere düşmüş bazıları da koparılarak kimliği belirsiz kişiler tarafından da kırılıyor.