Madenciler korosunun feneri söndü…


Fazla uzun değil 2018 yılının ekim ayında Türkiye'nin ilk madenci korosu kuruldu. Hemen çalışmalara başlayan Madenciler Korosu, çok kısa bir zaman aralığında 4 Aralık Dünya Madenciler Günü yapılan konsere hazırlandı. Yeraltında mesaisini sürdüren işçiler, diğer taraftan mesai dışında bir araya gelerek konsere hazırlandılar.

Dönemin valisi Ahmet Çınar’ın destekleriyle kurulan koro, kurucusu ve fikir babası Şef Mustafa Kömürcü yönetiminde verdiği konserlerle kentte olumlu karşılanmış, kökü 1933 yılında maden işçilerini moral ve motive etmek için kurulan madenci bandosunun kültürünü günümüze uyarlayan yeni bir yüzü olmuştu. Bu kısacık sürede verdikleri her konser halkın gönlünde taht kurmuştu.

Koronun kurucusu ve şefi Mustafa Kömürcü bugün itibariyle görevi bıraktığını bildirdi…

Aniden verilen bu karar üzüntü ve şaşkınlık yarattı…

Belki de dünyada örneği olmayan “Madenciler Korosu”nu yöneten şefin neden bu kararı verdiğini kendisine sorduk…

Koronun kuruluşundan bu güne kadar olan süreçte karşılaştığı zorlukları, vefasızlığı ve ihaneti anlatarak, küstüğünü ve bir süre bu tür etkinliklerden uzak kalarak nadasa çekildiğini ifade etti…

Özetle şunları belirtti:


“Kent Konseyi tarafından davet edildiğim ve yürütme kurulunun da hazır bulunduğu bir toplantıda, Kentimiz kültür ve sanat etkinlikleri ile ilgili konu alışverişi sırasında daha önce düşündüğüm “Madenciler Korosu”  fikrini söyledim, düşüncem beğenildi, kabul gördü. Konu ile ilgili gerekli yardımlar ve koroda yer alacak maden işçileri ile ilgili çalışmalar da gereken kolaylıkların sağlanması için görüş birliğine varıldı. 7 haftalık kısa bir süre içinde 4 Aralık Madenciler Günü için bir konser hazırlığı planladık. 33 kişiden oluşması gereken koro sayımızı, 16 kişiye düşürmek zorunda kaldık. 

İlk Konserimizden sonra koronun düşünce ve hayata geçirme fikrinin değişikliğe uğratılması ve maksadının başka yerlere çekilmesi konusundaki endişelerimden dolayı diğer konserlerimizi başka sponsorlar bularak verdik.

Zonguldak kültür etkinliklerine katkıda bulunmak için yaptığım çalışmalar ve ayırdığım zaman süresince ortaya konulan eserler haricinde gerek yönetimsel ve gerekse müzisyen arkadaşlarımın bazılarıyla yaptığım mücadele beni yordu…

Vefasızlıklar ve ihanetler beni küstürdü. Bir süre uzak kalıp, daha verimli ürün vermek için kendimi nadasa çekiyorum…”

Maden şehri Zonguldak’ın sönmeyecek feneri gibi, korosunun da fenerinin sönmemesi, Madenci Korosu’nun yaşatılması, fikir babası, değerli şefinin kıymetinin bilinmesi hepimizin ortak görevi olmalıdır…