Zonguldak Belediye Meclisinde bugün görüşülecek olan MAKZON’un Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan kooperatif ana sözleşmesinde, Bakanlığın yayımladığı tip sözleşmeden farklı olarak, arsanın parsellenerek ortaklarına dağıtma yetkisi de bulunması, “Amaç arsaya çökmek mi” sorusunu akıllara getirdi.

Bugün Zonguldak Belediye Meclisinde görüşülecek MAKZON’la ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Son olarak İmar Komisyonu’nda oy çokluğu ile kabul edilen ve bugün toplanacak Belediye Meclisinde AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla geçmesine kesin gözüyle bakılan MAKZON’un Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan ana sözleşmesi kafaları karıştırdı. MAKZON’un Ticaret Sicil Gazetesinin 6 Kasım 2019 tarih ve 9945 numaralı nüshasında yayımlanan ana sözleşmesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının  “Küçük Sanayi Sitesi Ana Sözleşmesi” adıyla yayımladığı tip sözleşme ile birebir aynı olduğu, ancak ondan farklı olarak, arsanın parsellenerek ortaklarına dağıtma yetkisinin konduğu ortaya çıktı.

ÇOK AZ SANAYİ SİTESİNİN ANA SÖZLEŞMESİNDE BULUNUYOR

MAKZON’un ana sözleşmesinin 6 maddesinin 6. şıkkında, “İşyeri yapımının imkânsızlaşması halinde, kooperatife ait arsayı parselleyerek ya da hisselendirerek genel kurulca karara bağlanması şartıyla, kurayla ortaklarına dağıtır”  ibaresinin bulunması kafaları karıştırdı. Ülkede çok az sanayi sitesinin ana sözleşmesinde bulunan bu hükmün Bakanlığın tip sözleşmesinde olmamasına karşın MAKZON’un ana sözleşmesinde yer alması, “Zaten alanın bu şekilde kullanımının önünde birçok yasal engel var. Bu biline biline sanayi sitesi diye dayatılıyor. Amaç küçük sanayi sitesi yapmak değil, arsaya çökmek” şeklinde yorumların yapılmasına neden oldu.

ÇELİŞKİ ÜSTÜNE ÇELİŞKİ: MADEN MAKİNASI ÜRETMEYEBİLİRİZ
Öte yandan, yine aynı maddenin son bendinde, “Sanayi sitesi yapı kooperatifleri ‘Esnaf ve Sanatkâr Meslek Kolları’ndan imalat ve/veya tamirat işleriyle uğraşanları içerecek şekilde karma olarak kurulabileceği gibi herhangi bir sektörde veya aynı sektöre dahil meslek kollarının biri veya birkaçında faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı İhtisas Sanayi Sitesi yapı kooperatifi olarak da kurulabilir” şeklinde muğlak ifadelerin yer alması da soru işaretleri doğurdu. Maden makineleri imalatının kent için yaşamsal önemde olduğunu söyleyerek alanı kapatan MAKZON kurucularının, ana sözleşmede, herhangi bir dalda da çalışabileceklerini söylemesi, ileri sürdükleri iddialarla tam bir çelişki doğurdu. İlgili çevreler, “Yalnızca bu bile, MAKZON kurucularının kentin ekonomik gelişimi söyleminin arkasının gizlenerek daha farklı amaçlar peşinde koştuklarını gösteriyor” dedi.