Polisin yoğun güvenlik önlemlerinin damgasını vurduğu 1 Mayıs’ta son yılların en büyük kalabalığının toplanması, seçimlere bir mesaj olarak yorumlandı. 

MAVİ BRANDA TEPKİ GÖRDÜ

Zonguldak, 1 Mayıs’ta, tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Türk-İş’in, 2015 yılında, tüm ülkeden işçilerin katılımıyla gerçekleştirdiği mitingden sonra en büyük katılıma sahne olan kutlamalara polisin abartılı güvenlik önlemleri damgasını vurdu. Madenci Anıtı Alanı’nın etrafını çepeçevre saran çelik barikatlar zaten yetersiz olan meydanı daha da daraltırken, üzerlerinin bir de mavi branda ile kaplanması, mitingin tümüyle kentten izole olmasına neden oldu. Emniyetin ilk kez Meral Akşener’in mitinginde başlattığı mavi branda uygulamasını daha da yaygınlaştırılarak sürdürmesi katılımcılar tarafından tepkiyle karşılandı. Mitingde en büyük korteji yine Genel Maden İşçileri Sendikası oluştururken, CHP’nin de geniş bir katılımla alana geldiği gözlendi. Mitingde ADD, Zonguldakspor ve Çarşı kortejleri en çok alkışlanan gruplar oldu. Mitingdeki yoğun katılım AKP karşıtlarının yüzünü güldürürken, haziranın AKP için çok sıcak geçeceği yorumlarının yapılmasına neden oldu. 

MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİYİZ

Miting için İstasyon önünde toplanan kalabalık, 13.30 sıralarında yürüyüşe geçti. Polisin katılımcıları sıkı aramadan geçirip taşınan dövizleri tek tek kontrol etmesi zaman zaman gerilimlere neden oldu. OHAL uygulamaları ve KHK’leri eleştiren dövizleri alana sokmayan polisin, “Burası bayram yeri, mesaj verme yeri değil” sözleriyle uygulamayı savunması protestolara yol açtı. Kortejlerin özellikle Fevkani Köprü üzerinde uzun süre beklemesi, alana ilk giren pek çok göstericinin, kortej girişleri tamamlanmadan mitingden ayrılmasına neden oldu. AKP İl ve İlçe Başkanı ile Saadet Partisinin bir kortejle yer aldığı mitinge en çok haykırılan slogan “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” oldu. Saadet Partililerin “İşçiyi yaşat ki devlet yaşasın” şeklinde taşıdığı dövizde kullandığı protest işaretler, “Devrimci Saadet” yorumlarına neden olurken, şiir okumak üzere kürsüye davet edilen CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Hazır’ın şiirini bitirmeden mikrofonunun sesinin kesilmesi yuh sesleriyle protesto edildi. 

HAVZA İŞGAL YILLARINDAN BİLE DAHA ZOR BİR DÖNEM YAŞIYOR

Haluk Levent’in 1 Mayıs marşıyla başlayıp İzmir Marşı ile bitirdiği konserinin öncesinde yapılan konuşmalarda Düzenleme Kurulu adına söz alan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “Saray-AKP rejimi KHK uygulamalarıyla emekçilerin hak arama mücadelesine set çekiyor, grev hakkını engelliyor, şeker fabrikaları peşkeş çekilip üniversitelerimiz esir alınıyor” dedi. Mitingde son zamanların en sert konuşmalarından birini yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci Zonguldak maden havzasının işgal yıllarından bile zor bir dönemi yaşadığını bildirdi. TTK’ye işçi alınıp üretimin artırılmasına vurgu yapan Demirci, “Biz diyoruz ki bu ülke bir daha darbeler yaşamasın. Kardeş ve özgürlük olsun işsizlik kalmasın OHAL son bulsun. Göstermelik düzenlemelerle taşeronluk meşrulaştırılmasın” dedi. Demirci’nin şeker fabrikalarını satıp havzayı üretemez hale düşürenlerle, kendi yanlarında olanları seçim sandığında ayıracaklarını söylemesi, AKP’ye üstü kapalı olarak da gönderdiği en net mesaj olarak yorumlandı.

İNATLA BU ALANLARDA BULUŞUYORUZ

1 Mayıs’ın ilk konuşmasını yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ,  “Bugün aramızda işçilerimiz kamu işçilerimiz işsizlerimiz öğrencilerimiz esnafımız var bu alan sizlerle güzelleşiyor. İşçilerin emekçilerin uluslararası geniş katılımlarla kutlanan bayramla meydanlardayız hepinizi hoş geldiniz diyoruz 1 Mayıs’ınızı kutluyorum. 1 Mayıs’ta katledilen arkadaşlarımızı saygıyla anıyorum. Her 1 Mayıs’ta kadını erkeği inatla bu alanlarda buluşuyoruz özgür ve demokratik ülke için ant içiyoruz. Üniversitelerimiz rehin alınıyor, bugün barışı laikliği savunan binlerce üniversiteli hapiste tutuluyor. Baskılarla yasaklarla susturmaya çalışılıyor. Ülkemiz için Zonguldak için kömür havzaları peşkeş çekilecek. Mevzuat değişikliği ile bunun ilk adımı atılmıştır. Biz Zonguldak olarak ortak mücadele yürüterek madenlerimize sahip çıkmalıyız. Madencilere borcumuzdur. İşsizliğin ve yoksulluğun kader olmadığı bir ülke özlemini hep birlikte dile getirmeliyiz” dedi.

EMEKLİ SAYISI ÇALIŞAN SAYIMIZI GEÇTİ

Ardından kürsüye gelen GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Zonguldak ilimiz en zor dönemlerini yaşıyor. Bugün maden havzamızda en az en düşük üretimi yapıyoruz en kısa zamanda işçi alınsın diyoruz. Tarihimizde ilk defa emekli sayısı çalışan sayımızı geçti. Biz sesimiz her şartta en güçlü şekilde çıkardık.  Zonguldak’a bakıldığında taş kömürünü bize çıkarttırmıyorlar. Birileri taş kömürü ithalatında kazanıyor yandaşlar kazanıyor. İşçi grev yapamıyor OHAL var. On binlerce işçiyi işsizlikle baş başa bırakıyorlar. İnsanların ruh ve bedensel sağlığı bozluyor. Bu seferde sağlık giderlerini bizden kesmeye başladılar” dedi

KARDEŞLİK VE ÖZGÜRLÜK OLSUN İŞSİZLİK KALMASIN OHAL SON BULSUN

Demirci konuşmasını, “Üretelim herkes doysun kardeşçe yaşayalım. Savaşlar çıkmasın maden işçisi şeker işçisi üretsin. Sanayici üretsin demokrasi olsun. Yandaşlık son bulsun diyoruz. Sevgili Zonguldaklılar bugün 1 Mayıs işçi emekçi bayramı herkes bizim gibi haklı taleplerini dile getiriyorlar. Başta maden şehitlerimiz olmak üzere şehit düşen kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Biz diyoruz ki bu ülke bir daha darbeler yaşamasın. Kardeşlik ve özgürlük olsun, işsizlik kalmasın, OHAL son bulsun. Göstermelik düzenlemelerle taşeronluk meşrulaştırılmasın. Kimse kapsam dışı kalmasın. Herkes istediği sendikaya üye olsun diyoruz. Sendikalaşma teşvik edilsin. Asgari ücretten vergi alınmasın. Geçici ve mevsimlik işçiler güvence altına alınsın kimse işini kaybedecek korkusu yaşamasın. Üniversiteler özgürleştirilsin emeklilik şartları tekrar düzenlensin. Bölgemizde santral yapılmasın. Zonguldak artık göç vermesin işçi alınsın üretim artsın diyoruz” diyerek tamamladı.