Ciddi hatalar nedeniyle basımı durdurulan 58 ders kitabının öğrencilere ulaştırılması fotokopi sistemi ile sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Temmuz sonrası dağıtımı durdurulan 58 kitap için fotokopi çözümü buldu. Bakanlık, öğrencilere "Pdf’ten kısım kısım fotokopi alınarak" dağıtılmasını istedi.

Bu sene basılan ders kitaplarında skandal hatalarla gündeme gelen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), basımı durdurulan 58 ders kitabının dağıtılmaması nedeniyle artan eleştiriler yüzünden fotokopi çözümünü buldu. Dağıtılmayan 58 kitabı Milli Eğitim Bakanlığı web sitesinde pdf olarak paylaşan ve pdf şeklindeki kitaplardan 'kısım kısım fotokopi çıktıları alınarak' öğrencilere dağıtılmasını istedi. Ancak aradan bir ay geçmesine rağmen kitaplar dağıtılmayınca eleştiriler arttı.

“BU SORUN EŞİTTİR BAŞARISIZLIK DEMEKTİR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin Ören, "Milli Eğitim oldum olası, kervan yolda düzülür mantığıyla iş yapıyor. Daha önce de bunları ifade ettik. 3 ay gibi koca zaman dilimi var. Nasıl hazırlık yapılamaz? Biz MEB sorunlarına vakıf değiliz demek oluyor, biz dersimize çalışmıyoruz demek oluyor. Bu kitapları geliştirilip 3 ayda nasıl verilemez. Bu cevabı olmayan bir sorudur. Bu sorun eşittir başarısızlık demektir. Demokratik bir ülkede bunun karşılığı istifa etmektir. Ama ülkemizde o kadar garip olaylar oluyor ki, bırakın istifa etmeyi, fotokopi olarak öğrencilere kitap yerine dağıtabiliyorsunuz. Fotokopide renkler tektir. Ayırt etmek ortadan kalkar. Eğitim sisteminde, öğretide farklı duyu organlarına hitap etmek zorundadır. Eğitim öğelerinden bir tanesinden maruz kalacaktır. Bu kabul edilemez bir durumdur. Milli Eğitim Bakanımızın bir an önce istifa etmesi gerekmektedir. Devletin tüm kademeleri AKP'nin dümenine su taşımıyorsa onlar için bir şey ifade etmiyor. Onlarda eğitim sisteminin gelişmesi önemli değil, AKP'nin bayrağının dik durması önemlidir. Bunu da burada açıkça görüyoruz. Emeği geçmeyenleri kınıyorum. Öğrenci velisi olarak da hakkımızı helal etmiyoruz” şeklinde konuştu.

“KİTAPLARIN EKSİK OLMASINDA HEPİMİZİN KARŞI OLDUĞU DARBE GİRİŞİMİ TEK SEBEP DEĞİLDİR”

Bir diğer eğitim sendikası Eğitim Sen Zonguldak Şubesi konuyla ilgili açıklamada bulundu. Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, “Okullar açılalı bir ay geçti ve 5’inci hafta bitmek üzere. Ancak halen tüm kademelerde öğrencilerin çok büyük kısmının okullarda ders kitapları yok. Örneğin ilkokul 2’inci sınıf Türkçe kitabı yok. Ortaokullarda Türkçe kitabı yalnızca 7’nci sınıflarda var. Fen Bilimleri kitabı 5’inci ve 8’inci sınıflarda var. Sosyal Bilgiler kitabı 6’ıncı ve 7’nci sınıflarda yok.  Öğretmen ve öğrencilere “PDF” formatında kitaplardan yararlanın deniyor. PDF ile fotokopi ile kitap eksikliğini gidermek mümkün değil ve ekonomik açıdan da büyük bir yük. Kitapların eksik olmasında hepimizin karşı olduğu darbe girişimi tek sebep değildir. MEB kitaplarda müfredat ve birçok konuda değişiklik yapılacağını ve bu nedenle yeniden basılacağını darbe öncesinden açıklamıştı. Özellikle kitaplardan çıkarılacak konularda, açıkça paylaşılmadığı için ve MEB’in eğitimi dinselleştirme uygulamaları nedeniyle eğitim çevreleri ve toplumda büyük kaygı oluşmuştu. Bu nedenle ancak kırıntıları kalan “Laik eğitim sisteminin” tümden ortadan kaldırılması endişesi yeni tartışma ve çatışma alanlarından bir diğeri olmuştur. Hükümet ve MEB, bu alanda zorlama ve baskılarını bitirip, çağın ihtiyaçları üzerinden bilimsel, laik ve demokratik temelde çocuklarımızı ve ülkemizi yarınlara hazırlayacak kitaplar için süreci hızla yeniden ele almalıdır. Gerekirse daha önceki yıllarda yararlanılan kitaplar öğrencilere dağıtılarak "kitap sorunu" bitirilmelidir” dedi.

Aycan KARADAĞ- Aykut KARA