Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa olarak finanse edilen “Geleceğimi Güvenle Planlıyorum” konulu toplantı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi.
Okulun toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya SGK Zonguldak İl Müdürü Çiğdem Acar, kurum yetkilileri, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Okul Müdürü Burhan Koyu, okul müdür yardımcıları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Projenin tanıtımın yapan SGK Zonguldak İl Müdürü Çiğdem Acar, öğrencilere projenin detayları hakkında bilgiler verdi. Kayıt dışı istihdamın olumsuz etkilerine de değinen Acar, şöyle dedi:
“Avrupa Birliği ve Ülkemizce ortaklaşa finanse edilerek 34 farklı ilde yapılması planlanan ve bugün ilimizde gerçekleştirilen “Geleceğimi güvenle planlıyorum" konulu toplantımıza hoş geldiniz. Kayıt dışı istihdam Ülkemizin mücadele edilmesi gereken en 6nemli sorunlarından biridir. Kurumumuzca kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla birçok çalışma yürütülmekte olup, bunlardan biride "etkin rehberlik ve denetim yoluyla kayıtlı istihdamın teşvikidir. Başta; kadınlar, gençler ve tarımda çalışanlar olmak üzere; tüm kamuoyunun sosyal güvenliğin önemi ve kayıt dışılığın olumsuz etkileri konularında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. Siz öğrencilerimizin de yakın gelecekte iş hayatına atılacağı göz önüne alındığında ‘Geleceğimi Güvenle Planlıyorum" adlı toplantılar da sizlere yol gösterecek uzmanlarımız ile buluşturulmanız amaçlanmış ve çalışanların hakları konusunda bilgilendirilmeniz amaçlanmaktadır. Bu kapsamda toplantı yapılması planlanan 34 il arasında Zonguldak’ın da yer alması bizleri gururlandırmıştır. Bu vesile ile ilimiz adına Bakanlığımıza ve Başkanlığımıza teşekkür ediyor eğitim çalışmalarının hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
“MÜFREDATTA ÇOK İYİYİZ, UYGULAMADA SIKINTI VAR”
Programda rol model olarak görev alan Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun ise meslek liselerindeki müfredatın Almanya’ya göre daha ileri seviyede olduğuna dikkat çekti.
Müfredatın iyi olmasına rağmen uygulamada sıkıntı yaşandığını anlatan Coşkun, 10-15 yıllık planların yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Sigortalılık bilincine dikkat çeken Coşkun, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Mesleki Yeterlilik Kurulu toplantısına önümüzdeki günlerde katılacağız. Biliyorsunuz sizlerden stajyer olarak görev yapanlarınız olacak. Bu işyerlerindeki yapmış olduğunuz stajlar emekliliğinize yansıyacak. Bunu toplantımızda gündeme aldık. Daha önceden staj yapan ve bundan sonra staj yapacak olan arkadaşlarımız; tabii hep böyle genç kalmayacaksınız. Bir bakmışsınız 50’li yaşlara gelmişsiniz. O zaman sigortanın ne olduğu daha önemli hale gelecek. Bu sizin için çok önemli olarak düşünüyoruz. Bunu da önümüzdeki günlerde yasallaştırıyoruz. Ülkemizde şu anda işsizlik oranı 10.8 olarak açıklandı. Biz bu ülkede her yıl 700 bin kişiye istihdam sağlamamız gerekiyor. İşsizlik ordusundaki stokları eritmemiz gerekiyor. Ortalama her yıl 1 milyon kişiye istihdam sağlamamız gerekiyor. Ara eleman sıkıntımız var. Bizim ülkemizde çarpıklık var. Almanya’daki meslek eğitimini incelediğimizde Türkiye ile müfredatta hiçbir sıkıntı olmadığını gördük. Ama uygulamalarda sıkıntı olduğunu görüyoruz. Müfredatta onlardan iyiyiz. Uygulamada maalesef yaptırım gücünde sıkıyız. Üniversitedeki hocalarımıza, yerel yöneticilere büyük işler düşüyor. Bizim 10 yıllık 15 yıllık planlarımız olmadığı gibi, önümüzdeki yıllarda hangi meslek dallarına ihtiyaç olacağını, hangilerinin ihtiyacının azalacağının planlanması gerekiyor. Almanya’da bu programlar yapılıyor. Siz değerli gençlere çok büyük işler düşüyor. Çalışmamız gerekiyor, araştırma yapmamız gerekiyor.”
Programın sonunda ise Hakan Özgenç tarafından “Save Tuşu Ne İşe Yarar” konulu tek kişilik gösteri sergilendi.