Emekli aylıklarında öngörülen artışların eşitsizliğe neden olduğunu söyleyen Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş;

“Mevzuatta yapılan değişiklikler korunmadı”

Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş, dernek binasında yaptığı açıklamada 2016 yılında emekli aylıklarına yapılan artışların emekli aylıkları arasında eşitsizliğe neden olduğunu belirterek “Sosyal güvenliğin evrensel normu olan eşitsizlik sigorta mevzuatında yapılan değişikliklerle korunamamış ve emekli aylıklarında büyük eşitsizliklere neden olmuştur.” dedi.

“KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNMALI”

Eşitsizliğe neden olan sorunun çözülmesi için itirazları dile getiren Memiş, “Emekli aylıklarında öngörülen artışlar 2016 yılı için emekli aylıklarında iki kategoride artış yapılmış ve emekli aylıklarındaki eşitsizlikler giderek artmıştır. Sosyal güvenliğin evrensel normu olan eşitsizlik sigorta mevzuatında yapılan değişikliklerle korunamamış ve emekli aylıklarında büyük eşitsizliklere neden olmuştur. Birinci itirazımız 5502 sayılı kanunla sosyal güvenlik sisteminde tek çatı oluşturulmasına rağmen aynı kararlılığın sigorta mevzuatı birlikteliğinin sağlanmasında gösterilmesidir.  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu düzenlenirken emekli sandığı kapsamında olan emeklilerin kazanılmış haklarının korunması güvence altına alınmış memur ve emekli aylıklarının artışında kamu toplu sözleşmesi ile elde edilen hakların uygulanacağı benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

“EŞİTSİZLİK GİDEREK BÜYÜMEKTE”

Emekli aylıklarının yetersiz kaldığını bu nedenle yüzdeli artışların aylıklara katkısının sınırlı olduğunu ifade eden Memiş; “İkinci itirazımız 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu ile SSK ve Bağkur emekli aylıklarının artışında 6 aylık tüfe artış oranlarının esas alınacak olmasındadır. Emekli aylıkları yetersiz kaldığından yüzdeli artışların katkısı sınırlı kalmaktadır. Görüldüğü gibi sosyal güvenlik sistemimiz bir bütünlük içinde yürütülmediğinden emekli aylıklarında eşitsizlikler giderek büyümektedir. Eşitsizlikler aynı kurum çatısı altında da yaşanmaktadır. 5510 sayılı kanun ile yapılan değişikliklerde aylığa hak kazanma koşullarında ve aylıklarına hesaplanmasında hak kayıplarına neden olacak parametreler getirilmiştir.” diye konuştu.(Aykut KARA)