Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun şok bir şekilde görevden alındı. Milli Eğitim Bakanı olduktan sonra, selefi Ziya Selçuk döneminde atanan tüm üst düzey yöneticilerde değişikliğe giden Mahmut Özer’in hangi gerekçelerle yaptığı bilinmeyen görevden alma zincirine 14 ay önce atanan Ali Tosun da katıldı. Özer’in telefon emriyle uygulamaya koyduğu işlemle ilgili açıklama yapılmazken Tosun’un yerine Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan’ın atandığı öğrenildi.

CENGİZ METE’NİN EKİBİNDEN DİYE Mİ GÖREVDEN ALINDI?
Görevden alınan Ali Tosun, Yalova’da birlikte görev yaptığı Cengiz Mete Ortaöğretim Genel Müdürü iken, önce Yalova, ardından da Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atandı. Bakan Özer, göreve gelir gelmez Ortaöğretim Genel Müdürü Mete’yi görevinden alırken, onun İl Müdürlüğü görevine atadığı kişileri de tek tek görevden almaya başladı.

ON DÖRT AYDA NE OLDU?
On dört ay ay önce göreve atanan Ali Tosun’un hakkında kamuoyuna yansıyan herhangi bir soruşturma yokken, tam da, 2 yıla yakındır yüz yüze eğitimlerin yapılmadığı okulların açıldığı bir dönemde görevden alınması kentte şaşkınlık yarattı. Konuya yakın kaynaklar, atanan pek çok ismin kısa sürede değişmesi nedeniyle uzun yıllar neredeyse il müdürü olmadan yönetilen Zonguldak’ta, bu değişikliğin de karmaşaya neden olarak eğitim hayatına olumsuz yansımaları olacağını söyledi. Zonguldak’ta eğitimin adeta yazboz tahtasına döndüğünü söyleyen aynı kaynaklar, değişimin gerekçelerinin kamuoyuna mutlaka açıklanması gerektiğini de dile getirdi. 

KAMUOYUNUN BAŞI DÖNDÜ
Akşam saatlerinde gerçekleşen görevden alma işleminin ardından Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğüne ilkin BEÜ Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa İnan’ın atandığı haberleri yayıldı. TTK eski Genel Müdürü Burhan İnan’ın oğlu olan İngilizce Öğretmeni İnan’ın atanma haberi tüm internet siteleri ve gazetelerde yer aldı. Yaklaşık iki saat sonra yeni müdürü olarak Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan’ın adı bomba gibi düşünce herkes haberi doğrulama yarışına girdi. Aldoğan’ın ismi gazetemiz baskıya girdiği saatlerde kesinleşti.

(Cevdet Akgün)