Bir Daireyi Birden Fazla Kişiye Satan Müteahhit, hak sahiplerinden parayı alıp birçok bloğun temelini bile atmadı

“MİLYONLARCA LİRA VURGUN YAPTI”

Zonguldak Rüzgarlımeşe mahallesinde, iddiaya göre 2 kardeş müteahhidin yapılan ve yapılmayan dairleri 4-5 kişi üzerine satıp, yaklaşık 4-5 milyon lira arasında dolandırıcılık yaptığı iddia edildi. Yaklaşık 10 yıl önce yapımına başlanan fakat 10 bloktan sadece 3’ü bitirilen bloklarla ilgili açıklama yapan hak sahibi Muhammet Suiçmez, “Müteahhit hakkında araştırma yaptık, sağlam, güvenilir, namazında niyazında diye bizde diğer insanlar gibi projeye temelden girdik. Fakat yüzlerce kişiden milyonlarca lira vurgun yaptı” dedi.

İLK MÜTEAHHİT İFLAS EDİNCE İKİNCİ MÜTEAHHİT DOLANDIRDI

İddiaya göre, apartmanın yapılacağı alandaki binaların bir kısmı yıkılmaya başlandı ve daire almak isteyenlere apartmanın yapılacağı yer gösterildi. Ancak, aradan 7 yıl geçtikten sonra, blokların bir bölümünün temeli dahi atılmadan müteahhit iflas ettiğini açıkladı. Daire satın alan vatandaşlar müteahhidi sıkıştırmaya başlayınca iş Muhammet K. isimli başka müteahhide verildi. Yeni müteahhit de inşaatı tamamlayabilmek için binaları yeniden temelden bir çok daireyi satışa çıkarttı. İnşaata temelden girerek tapularını alan vatandaşlar tapulardaki dairelere baktıklarında sözleşme yapılan dairelerle kendilerine gösterilen dairelerin arasında uçurumlar olduğunu fark etti. Bazı dairelerde ise 1 evin 2-3 kişiye satıldığı ortaya çıktı.

“KANSER OLAN, KALP KRİZİ GEÇİRENLER OLDU”

Yıllardır bitmeyen inşaat yüzünden kanser hastası olan ve kalp krizi geçiren ev sahiplerinin olduğunu ve yıllardır bu mağduriyetlerinin devam ettiğini anlatan hak sahibi Şenol Karasu, yaşanan süreç hakkında bilgiler vererek, “Proje normalde 10 blok, 160 Daire. İlk olarak biz anlaşmamızı Nevzat Odabaş isimli müteahhitle yapmıştık. Nevzat Odabaş, 2 sene buranın alt yapısını hazırlamış. Sonra üyeleri topluyor. 100’ e yakın üye oluşturuyor. Nevzat Odabaş, 2 bloğu teslim etti. Ondan sonra işleri bozuldu, “Yapamıyorum, durumlar kötü, başka yerden de iş aldım” dedi. Onları da toparlayamayınca devretme kararı aldı. O süreç ise 2-3 sene kadar sürdü. Aracıların girmesiyle Enes İnşaat’ın sahibi Muhammet K. bu işi aldı. Müteahhit Muhammed K. ve kardeşi Yasin K. bize 33 üye ile birlikte ile tekrar sözleşme yaptı. Bununla birlikte benim gibi üç arkadaşta inşaatın erken biteceğini düşünerek tekrar anlaşmayı imzaladık.  Bize tapularımızı da verdi. Biz A3 Blok üzerinden anlaşmışken bize A4 çıktı. Dolayısıyla bizim A3 blok beklediğimiz yeri başkası almış. Simdi orayı ne alabiliyoruz, ne satabiliyoruz ne de oturabiliyoruz. Bu inşaat yaklaşık 10 yıldan bu yana devam ediyor. Fakat bakıldığında son 1 senedir çivi bile çakılmadı. Bu inşaata temelden bizim gibi giren birçok kişi ya kanser oldu ya kalp krizi geçirdi. Hatta buradan ev alan engelli arkadaşımız bile var. Bir insanın engelli insanı dolandıracak kadar nasıl gözü dönüyor anlamıyorum. Biz mahkemeye verdik. Sonucunu bekliyoruz. Mahkemeyi kazansak ne olacak onu da bilmiyoruz. Biz burayı alırken kredi çekerek aldık, kredilerin taksiti bitti ev bitmedi. Yaklaşık 100 bin TL’miz boşa gitti” ifadelerine yer verdi.

 “NAMAZ NİYAZA BİZİ KANDIRDI”

2 müteahhit yüzünden yaklaşık 100 bin TL dolandırıldığını iddia eden mağdurlardan Muhammet Suiçmez, işi teslim ettikleri müteahhit namaz kılıyor diye güvendiklerini fakat bir daireyi 2-3 kişiye sattığını öğrendiklerinde şok olduklarını belirterek, “Müteahhit hakkında araştırma yaptık, sağlam, güvenilir, namazında niyazında diye bizde diğer insanlar gibi projeye temelden girdik. Biz bu olayı son müteahhit Muhammet K.’a anlattığımızda, “Projeyi değiştireceğim, A3 ile A4’ün yerini değiştireceğim diye bizi oyaladı.  İnşaat halindeyken projenin değişemeyeceğini de öğrendik. Dolayısıyla biz şu an mağdur olduk. Belediyede Tapu ve Kadastroda çalışan adam bile anlayamadı. O da buradan ev aldı. Aynı yeri birden fazla kişiye satmışlar. Tapu üzerinden. Beş vakit namaz kılıyorum diye bizim gözümüzü boyadı gördük ki namaz, niyaza bizi kandırdı” dedi.  (Umut ERSES- Aycan KARADAĞ)