Kilimli’de yapımı gemi söküm tesisine karşı TMMOB panel düzenledi. TMMOB Zonguldak İKK tarafından Maden mühendisler Odası’nda  düzenlenen panele Dokuz Eylül Üniversitesi emekli Öğretim Görevlisi Dr. Enver Yaser Küçükgül ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil Kınay konuşmacı olarak katıldı.

  Avrupa'daki yıllık 2,5 milyon tonluk hurda gemi söküm pazarının en az bir milyon tonunun Türkiye'de gerçekleşmesi için Kilimli'nin gündeme geldiğini ifade eden konuşmacılar, gemi sökümünde asbest ve zehirli başkaca maddelerin kullanıldığını; söküm sonrası 1/3 oranında katı atık kaldığını ifade etti.1974’te Aliağa'da kurulan gemi söküm tesisinden örnekler veren Dr. Küçükgül, patronların gemi sökümünde Hindistan'da ton başına 450, Türkiye'de 150, Amerika ve Avrupa ülkelerinde ise 10 dolar kâr ettiğini söyledi. İşçi sağlığı güvenliği kurallarına uymayan ülkelerin bu alanda birbirleri ile yarıştığını söyleyen Küçükgül, bu konuda Türkiye'nin Angola'nın da gerisinde olduğunu vurguladı.

Çevre Mühendisi Kınay, Aliağa ve Dilovası'nda yaşanılanlardan sonra kitle bilinci ve mücadelenin geliştiğini, Kilimli'de kurulması düşünülen gemi söküm tesisine karşı kitle örgütlerinin çeşitli aktivitelerle mücadeleyi sürdürmeleri gerektiğini belirtti.