TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS yönetimiyle birlikte Maden Mühendisleri Odası’nda basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında mücadelenin bir parçası olacaklarını belirten TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “Kamu madenciliğini ve havza bütünlüğünü yok edecek olan bu karar aynı zamanda Zonguldak’ın da gözden çıkarılması, yok edilmesi demektir. 5-6 yıldır hem kurum yönetiminin hem de emek ve meslek örgütlerinin yer altı işçi açıklarının acilen giderilmesi konusunda talepte bulunmasına rağmen, bu talepleri yerine getirilmemiştir. Kurumun zararı bilinçli bir şekilde yükseltilmiştir” dedi.

Büyük Felaketlere Yol Açabilir

Meclisten gelen kanun teklifiyle kayıp-kaçak bedellerinin de tüketicilerden karşılanacak olmasının yasallaşmasını eleştiren Erdoğan, “Kanunla birlikte büyük kömür sahalarının ruhsatlarının, elektrik üretimine yönelik olmak üzere bölünmelerine izin verilmektedir. Havza madenciliği ilkesini ortadan kaldıracak bu planlama ve üretim hatalarına neden olarak gelecekte büyük felaketlerin yaşanmasına yol açabilecektir.” şeklinde konuştu.

Özelleştirilme konusunda gerekçe olarak öne sürülen üretim azlığının giderilmesi için adım atılmadığını belirten Kaymakçı, “TTK Kurumunun bilinçli olarak özelleştirilme sürecine itildiğini, işçisiyle, memuruyla, esnafıyla Zonguldak halkı olarak bu sürece karşı çıkmalıyız. Karadon Müessesesinin özelleştirilmesine karşı yapılacak mücadelenin parçası olacağız.” dedi.

Genel Maden İşçiler Sendikası, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilciliği, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilciliği, KESK Enerji, Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi, Zonguldak Maden Mühendisleri Derneği, Zonguldak Memurlar Derneği Genel Merkezi ve Maden Başçavuşları Derneği katıldı. (Aycan Karadağ)