Muhtarlar Günü dolayısıyla Valilik Binası önünde yapılan törende konuşan Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkan Vekili Okan Girgin;

“Muhtarlar demokrasinin kılcal damarıdır”

Zonguldak Merkeze bağlı mahalle ve köy muhtarlarının katıldığı Valilik binası önünde törende 19 Ekim Muhtarlar Günü’nün ikinci yıl kutlandı. Törende saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkan Vekili Okan Girgin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş’ın da katıldığı törende konuşma yapan Girgin, muhtarların demokrasinin kılcal damarlarının olduğunu belirterek, “Muhtarlık, Osmanlı’dan Cumhuriyete taşınan ender kanunlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli rol oynamaktadır.” dedi.

“MUĞLAK İFADELER YERİNE SOMUT İFADELER KONULMALIDIR”

Muhtarların iyi koşullarda hizmet vermesi için yeni köy ve mahalle kanuna ihtiyaç olduğunu söyleyen Girgin, “O halde bugün muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesinin içinde bulunmuş olduğu sorunları konuşulması geleceğe taşınacak muhtarlık vizyonunun aynası olacaktır. Bugün ülkemizde 31.963 mahalle ve 18.229 köy olmak üzere 50.292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesi 21. Yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni köy ve mahalle kanuna ihtiyaç duyulmaktadır. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerinde adaylık usulü getirilmelidir. 5393 sayılı belediye kanunun 9. Maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır.” diye konuştu.

“GELENEKSEL BİR MÜESSESEMİZ”

Buradaki törenin ardından muhtarlar Vali Ali Kaban’ı makamında ziyarette bulundu. Valilik Binası toplantı salonunda muhtarları kabul eden Kaban, muhtarlık müessesinin geleneksel bir müessese olduğunu ifade ederek, “Bu geleneksel müessese son dönemde çok hızlı yaşanan gerek dünyada gerekse ülkemizdeki büyük değişimde ehemmiyetini artırarak sürdürüyor. Geçmişte yoğun olarak ikametgah ilmuhaberi olarak anılırdı ama şu anda da bunun önemi kalmasa da muhtarlarımızın önemi daha da artarak sürüyor. Çünkü sizler bulunduğunuz, seçildiğiniz bölgelerde temsil edilen insanımızın en sıcak ve en yakın oluşabileceği bir kesimi oluşturuyorsunuz. Bizlerin işini kolaylaştırıyorsunuz. Bu anlamda hakikaten yöneticiler olarak çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra hep birlikte yönetimin bütün kesimleri olarak daha iyi hizmet götürebilmek hususunda hep birlikte daha güzel günlere geleceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

YER İSTEDİLER

Vali Kaban’ın konuşmasının ardından Vali’ye isteklerini dile getiren Girgin, şu anda bulundukları federasyon ve dernek binasından taşınma talebi aldıklarını bu nedenle Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığı’nın bulunduğu binada uygun bir yer tespit ettiklerini belirterek, Vali Kaban’dan bu konuda yardım istediler. Vali Kaban, gerekli yerlerle görüşüp konuyla ilgileneceğini söyledi. 

“MUHTARLARIMIZI ÖNEMSİYORUZ”

Valilik ziyaretlerinin ardından Zonguldak Belediyesi’ne geçen muhtarlar burada Zonguldak Belediye Başkanı Akdemir’e ziyarette bulundular. Akdemir, burada muhtarların gününü kutlayarak, “Muhtarlık ayrı bir müessese bunun anlamı halkıyla kurumlar arasındaki kişidir. Hangi mahallede olursa olsun oranın sıkıntılarını dertlerini heyecanlarını ilgili kurumlara ne şekilde anlatılabilecekse nasıl başvurulması gerekiyorsa entegre eden kişidir. O mahallenin ombudsmanıdır, abisidir, her şeyidir. Halk ona anlatır dertlerini onlarda ilgili kurumlara güzel bir şekilde çözüm noktasında anlatmaya çalışırlar. Özellikle bizler muhtarlık müessesesini önemsiyoruz.” Aykut KARA