Üzülmez’de madencileri bilgilendiren GMİS Genel Başkanı Demirci;

‘Önemli kazanımlar elde ettik’

Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Üzülmez Müessesesini ziyaret ederek 27. Dönem Toplu iş Sözleşmesi görüşmeleri hakkında madencilere bilgi verdi.

Sendika basın bürosundan verilen habere göre 29 Haziran 2017 tarihinde Üzülmez ’de meydana gelen iş kazasında hayatını kaybeden maden işçisi Serkan Cansızoğlu için kuyu başında Kur-an okunmasından sonra GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin henüz tamamlanmadığını belirterek Hükümet ile Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu arasında imzalanan çerçeve anlaşması doğrultusunda Kamu-İş ile görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Daha sonra toplu sözleşme süreci hakkında bilgi veren GMİS Genel Başkan Yardımcısı ve Toplu Sözleşme Komisyonu Başkanı İsa Mutlu özetle şunları söyledi.

“Mart 2017 ayında başlayan TİS görüşmelerimiz çetin bir süreçte ilerledi. Zaman zaman masadan ve hatta Türk-İş Koordinasyon Kurulu masasından kalkma durumunda olduğumuz tartışmalarımız oldu. En son gelinen noktada, sizde biliyorsunuz çünkü daha önce şubeci arkadaşlarımız sizlere bilgi vermişti. Türk-İş’te 17 sendikadan oluşan Koordinasyon Kurulu’na Hükümetin daha önce vermiş olduğu teklif yüzde ilk altıay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 3’tü. Türk-İş Koordinasyon Kurulu da bu teklife 3000 TL’nin altında maaş alanlara 100 TL iyileştirme yapılmak üzere imzalayacaklarını ifade etmişlerdi. Biz bayramdan önce yapılan toplantıda böyle bir teklifi asla kabul edemeyeceğimiz, böyle bir teklifi kimseye anlatamayacağımız ve taleplerime yaklaşan bir teklif olmadıkça bir daha bu masaya oturmayacağımız ifade ettik. Türk-İş Koordinasyon kurulu bu teklifi imzalamış olsa bile biz iki madenci sendikası olarak yani Genel Maden İş ve Türkiye Maden İş olarak bu masayı terk etmiştik.

Bizim bu tepkimiz sonucunda bu sözleşme imzalanamadı. Ve bayram sonrası geçtiğimiz Cuma günü yapılan görüşmelerle bizim Genel Maden iş olarak Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay ile Toplu Sözleşmelerden Hükümet adına sorumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile yaptığımız görüşmede taleplerimizi net bir şekilde ilettik. Ve bu taleplerimize yaklaşılmadığı müddetçe asla bir daha görüşme yapmayacağımız ifade ettik.

Sayın bakanımız bu taleplerimizi hafta sonu Sayın Başbakan Binali Yıldırım’a ileteceklerini ve sonra bizi bilgilendireceklerini ifade ettiler. Ve nitekim Pazartesi günü, taleplerimizin tamamı karşılanmasa da önemli bir oranda taleplerimizin kabul edilmesi sonucu tekrar Koordinasyon Kuruluna dönmeyi kabul ettik ve Sayın Başbakanın da katılımıyla Başbakanlıkta yapılan toplantıda Türk-İş Koordinasyon Kurulu ve Hükümet arasında Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve anlaşması protokolü imzalandı.

Önümüzdeki günlerde Kamu İş ile yapacağımız toplantıda anlaşmış olduğumuz hakları imza altına alacağız. Ve biz bu hakları sizler sayesinde sizlerin Sendika ve madenci bütünlüğünü, mücadele azmini göstermeniz sayesinde elde ettik. Ben hepinizi göstermiş olduğunuz bu mücadele özverisi dolayısıyla saygıyla selamlıyor ve kazasız belasız çalışmalar diliyorum.”

Üzülmez Müessesesindeki ziyarete GMİS Genel sekreteri Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreter Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, Karadon, Kozlu, Armutçuk, Amasra, Merkez Servisleri Şube Başkan ve yöneticileri katıldı.

Demirci Başkanlığındaki GMİS Heyeti Üzülmez Müessese Müdürlüğüne atanan Murat Köseoğlu’nu ve ekibini makamında ziyaret ederek hayırlı olsun temennisinde bulundu.