Atayan; “Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçilere neden kadro yok?”



Belediye İş Sendikası Şube başkanı Tahsin Atayan uygulamaya konulacak olan taşeron işçilerin kadrolara geçilmesi konusunda ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle hükümeti eleştiren bir açıklama yaptı. Atayan şube merkezinden yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 22 Mart 2016 tarihinde parti grup toplantısında, kamuda asıl iş ve yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanların tek bir işçi dışarıda kalmadan kamuya alınacağını açıkladı. Davutoğlu konuşmasının son bölümünde, belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan işçilerin ise, kurulacak şirketlerde istihdam edileceğini açıklayarak bu işçileri kapsam dışı bıraktı.
Başbakan bu açıklamasıyla belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan yüz binlerce taşeron işçisini hüsrana uğratmıştır.

Buradan ülkeyi yönetenlere sormak istiyoruz;
Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçileri üvey evlat mıdır?
Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan yüz binlerce taşeron işçisi, kamunun işçisi değil midir?
Kent yaşamının gerektirdiği, belediyelerin yaptırdığı; su, kanalizasyon, temizlik, itfaiye, mezarlık ve defin hizmetleri, park bahçeler, şehir içi ulaşım hizmetleri asli kamu hizmeti değil midir?
Kamudaki tüm işçiler kadroya alınacak, tek bir işçi dışarıda kalmayacak derken; neden belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçileri kapsam dışı bırakılmıştır?
Bunun adı ayrımcılık, bölücülük değil midir?

Buradan ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz…
Bu ayrımcılık ne hukuka, ne vicdana ne eşitliğe ne de hakkaniyete uygundur.
Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçilerin umutlarıyla oynamayın…
Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçileri siyasi hesaplamalarınıza alet etmeyin…
Belediyeler ve il özel idareleri kamu kurumudur ve buralarda çalışan işçiler kamunun işçisidir. Yaptıkları işlerde asli kamu hizmetidir.

Kamuda ayrım yapılmaksızın, hakka hukuka dayanan bir şekilde tüm taşeron işçileri kadroya alınmalıdır.
Taşeronda çalışan tüm işçiler kadrolu ve güvenceli bir işe, insan onuruna yaraşır bir ücrete sahip olmalıdır.
Bizler, Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçilerini, özel şirketlerden kamu şirketlerine aktarılmasını değil, kölelik düzeni olan taşeron işçiliğinin bütünüyle kaldırılmasını istiyoruz.
Bizler, bu ayrımcılığın ortadan kaldırılarak; kamudaki güvencesiz tüm işçilere kadro istiyoruz.
Sendikamız, tüm emekçiler kadrolu güvenceli bir yaşama kavuşuncaya, taşeronlaşma ortadan kalkıncaya kadar mücadelesini sürdürmekte kararlıdır.
Üyelerimize ve kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.