Çaycuma’da Kaymakamlığın yıkıp yerine devlet dairesi yapmak istediği eski cezaevinin aynısı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kent müzesi oldu

 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin Çaycuma’da yaptığı bölge toplantısı, Çaycuma eski cezaevi ile ilgili tartışmaların alevlenmesine neden oldu. Belediyenin korunarak kent müzesi, kaymakamlığınsa yıkılarak yerine bir devlet dairesi yapılmasını istediği eski cezaevinin, birebir aynısının, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kent müzesi yapıldığı ortaya çıktı. Kadirli Kent Müzesi ile ilgili görseli sosyal paylaşım sitesindeki hesabında, “Kadirli Kent Müzesi. Çaycuma’da niye olmasın?” diyerek paylaşan Mimar Fuat Kalaycı, tartışmayı başka bir boyuta taşıdı.   

 

NE OLDU?

1948’de yapımına başlanan ve 1951’de faaliyete geçen eski Çaycuma Cezaevi, 2009 yılında fiziki şartlarını yetersizliği ve düşük kapasitesi nedeniyle kapatıldı. Mülkiyeti Hazine’nin üzerinde olan yapının kent müzesi haline dönüştürülmesi için önceki Belediye Başkanı Mitat Gülşen ile zamanın kaymakamı Hasan Yaman mutabakata vardı. Daha sonra seçilen Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, kaymakamlıktan, cezaevinin bu amaçla belediyeye devrini istedi. Kaymakamlık yerin kendilerine gerekli olduğunu söyleyerek devrini yapmadı. İmar planındaki “müze yeri” ibaresinin kaldırılması için İdare Mahkemesinde dava da açan Kaymakamlık, ayrıca Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun verdiği koruma kararının iptali için de Ankara’daki Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna başvurdu. Yüksek Kurulca koruma kararının iptal edilmesiyle yıkılması gündeme gelen bina, Mimarlar Odasının toplantısı nedeniyle tekrar tartışılmaya başladı.

 

VALİ KABAN NE DİYECEK?

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde bu tip cezaevlerinin fiziki özellikleri, “1950’li yıllarda inşa edilmiş ilçe tipi cezaevleridir. 4 adet koğuşu, banyosu, mutfağı ve kütüphanesi ile konferans salonu da mevcuttur. Kadın ve çocuk hükümlülerle tutuklular için ayrı bölümleri bulunan bu cezaevleri 24 kişi kapasitelidir, ancak gerektiğinde 30 kişiyi de barındırabilir” şeklinde açıklanıyor. Bu tip cezaevlerinden, o yıllarda, tüm ilçelere yapılmış olmasına karşın, Çaycuma’daki gibi çok azı bugün ayakta duruyor. Bunlardan biri olan Kadirli Cezaevi örnek bir uygulama ile müzeye dönüştürülürken, Çaycuma Kaymakamlığının yıkımda ısrar etmesine anlam verilemiyor. Öte yandan Zonguldak’ta eski yapıların korunması, farklı fonksiyonlar verilerek kente kazandırılması için yoğun çaba harcayan Vali Ali Kaban’ın bu konuda ne diyeceği merak ediliyor.