Ereğli’de Ekim Geçidi adıyla düzenlenen sergiye bir resim gönderen Osman Günay’ın tablosu, ideolojik içerikli olduğu gerekçesiyle sergiye alınmadı. Günay sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Yazık… Eseri nasıl ve neye göre ideolojik bulduklarını zaten pek anlamış değilim. Bu çok açık korkunun bir ürünüdür, yansıması çok açık bir sansürdür” dedi.

Karadeniz Ereğli’de bir grup sanatçı, “Ekim Geçidi” adlı bir etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında resim, karikatür, heykel, fotoğraf gibi görsel sanatların farklı dallarında çalışma yapan Zonguldaklı sanatçıların eserlerinden oluşan bir sergi açılması planlandı. Çalışma kapsamında sergilenen eserlerden oluşan bir de katalog yayımlanması kararlaştırıldı. Karadeniz Ereğli Belediyesinin sponsor olduğu sergi için talep üzerine bir tablosunu gönderen Osman Günay, resminin ideolojik olduğu gerekçesiyle sergiden çıkarıldığını açıkladı. Günay sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda,  “Yazık… Eseri nasıl ve neye göre ideolojik bulduklarını zaten pek anlamış değilim. Bu çok açık korkunun bir ürünüdür, yansıması çok açık bir sansürdür. Bu sansürü sanatçı sanatçıya uygularsa vay halimize!” dedi.

AKP’Lİ BELEDİYE SPONSOR OLDUĞU İÇİNMİŞ
Günay paylaşımında “Sergiyi düzenleyen arkadaşlar ‘Eserinizi biraz ideolojik bulduk, hazırlanan kataloğa ve sergiye alamıyoruz’ dediler. Nasıl yani?.. ‘Efendim, serginin sponsoru AKP Ereğli Belediyesi ve Ereğli Kaymakamlığı. Bu durumu gözetmek durumunda kaldık.’ Bunu bana sözünü ettiğim kurumlar direkt söylese anlarım, anlayış gösterebilirim. Sonuçta bize uymuyor anlamındadır, ben de bu durumda eserimi geri çekerim. Ama sorun, komisyonda bu kurumlar adına görev alan sanatçı arkadaşlarımın durumun oluşmasına zemin oluşturmuş olmaları” şeklinde açıklamalarda bulundu.

YARIN RESİM BİLE YAPAMAYACAK, ŞİİR BİLE YAZAMAYACAKSINIZ
Paylaşımında sanatsal görüşünü de açıklayan Günay “Ben gerek yazdığım şiirlerde, gerekse yaptığım resimlerde olsun, içinde bulunduğum zamanla örtüşen ‘yeni’ bir sanat anlayışının uygulayıcısıyım. Bunu yarattığım eserlerde ve yazdığım deneme kitaplarında yeterince açıklıyorum, merak eden, sanatla ve edebiyatla ilgilenen alıp-okur, bilgi edinebilir… Sanatta özgür davranamayan iktidarla/devletle bağını kesmeyen, bu kurumsallığın haçını sırtında taşıyan sanatçı olamaz.  Olsa da iflah olmaz. Uyarıyorum, cesur olun! Yarın resim bile yapamayacaksınız, şiir bile yazamayacaksınız, ney’den başka enstrüman çalamayacaksınız”  dedi.

RESİM NEYİ ANLATIYOR
Halkın Sesi’ne sergiye alınmayan resmiyle ilgili bilgiler de veren Günay, “Ben imgesel anlatımı önemli bulan bir sanatçıyım. Şiirimde de, resimlerim de de imgeyi yoğun şekilde kullanırım. Sanatçı yapıtında neyi anlattığını söylemek zorunda değildir. Önemli olan okurun ya da resme bakanın ne anladığıdır. Resimde bembeyaz sayfalarıyla bir Kuran-ı Kerim var. Kitaptaki kutsal düşünceler, Ortadoğu bataklığında kirletiliyor ve barış güvercini katledilerek şiddet dolu bir dünya yaratılıyor. Resimde olan yumurta da umudu temsil ediyor. Buna kimin ne itirazı olur, anlayabilmiş değilim” dedi.