Çaycuma Belediyesi otopark tarifelerinde değişikliğe giderek, kimi şehirlerdeki gibi, “1 saati ücretsiz, 3 saati 1 lira” olacak şekilde uygulamaya başlıyor

Çaycuma Belediyesinin haziran ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya meclis üyeleriyle daire amirleri katıldı. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, saygı duruşuyla başlayan toplantıda, dönem içinde yapılan çalışmalar hakkında meclise bilgi verdi. Toplantıda, 1982-1985 yıllarında Çaycuma Kaymakamlığıyla bir dönem belediye başkanlığı yapan Gökhan Veli Kişioğlu’nun sözlerini yazıp Çaycumalı işadamı Şenan Kerçin tarafından bestelenen ve Grup Maske tarafından yorumlanan “Bir yıldızsın Çaycuma gönül ufuklarında” adlı Çaycuma Marşı da dinletildi.

ANONS SİSTEMİ YENİLENİYOR

Mecliste açıklamalarda bulunan Başkan Bülent Kantarcı, anons sistemini sil baştan yenileme kararı aldıklarını söyledi. Kantarcı “Bu sistemi Ramazan Bayramı’na yetiştirmeye çalışıyoruz. Beyaz Masa’ya gelen şikayetlerin en büyük bölümünü anons şikayetleri oluşturuyordu. Yeni sistem çok güzel, kalıcı ve dijital. Bir özelliği daha var, her yere değil de ilgili olan mahalleye, kentin bir bölümüne anons yapılabilecek. Örneğin; İstasyon Mahallesi’ni ilgilendiren bir durum varsa o anonsu başkalarının duymasına gerek yok. Böylece gürültü kirliliği de önlenmiş olacak. Mesela su kesintisi nerede olacaksa orasıyla ilgili anons yapılacak” dedi. 

PAZARCI ESNAFINDAN ÜCRET ALINMAYACAK

Toplantıda 2018 gelir tarifesinde bulunan pazar ve otopark ücretleri tarifesi de görüşüldü. Başkanı Bülent Kantarcı, katlı ve diğer otoparkların ÇAYBEL şirketi tarafından işletildiğini ifade ederek, “Onların sözleşmesi dolmak üzere. Ankara Büyükşehir Belediyesinde bir uygulama var. Onlar 1 liraya indirdiler otoparkı.  Katlı otoparkın kullanılmasını teşvik etmek amacıyla, biz de, 1 saati ücretsiz, 3 saate kadar 1 lira olmasını meclisimize öneriyoruz. Pazaryerlerinin pazarcı esnafına bedelsiz olarak kullandırılması hususu da şuradan kaynaklanıyor: Pazaryerini çöplükten o hale getirdik, kullanmaya başladık. Mal Müdürlüğü de ecrimisil uygulamaya başladı. Uygulanan ecrimisil pazarcıdan aldığımızdan çok daha fazla. Normalde bu tip yerler için gelir elde etmedikten sonra bizden her hangi bir bedel istenmiyor, bunlarla ilgili sağ olsun sayın kaymakamımızın büyük kolaylık gösteriliyor. Ancak Mal Müdürlüğü ‘Ücret alınıyor’ diye buraya ecrimisil tahakkuk ettirdi. Biz bunu dava ettik. Uygulamayı birinci derece mahkeme haksız buldu. Fakat itiraz üzerine gidilen İstinaf Mahkemesi yeniden ecrimisil alınmasına hükmetti ve buna itiraz da edemiyoruz. Bu durumda pazarcı esnafından ücret alınmasının bize kazandırdığı hiçbir şey yok. Bu yerlerin mülkiyet konusu halloluncaya kadar biz de pazarcı esnafından bir ücret alınmasın diye teklif ediyoruz” dedi.  Konuşmanın ardından yapılan oylama ile bu maddenin görüşülmesi için oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

 

AKILCI YATIRIMLARLA BORCU KÂRA ÇEVİRDİK

Başkan Kantarcı, 2017 mali yılı kesin hesabına istinaden İçişleri Bakanlığından borçlanma izni talep edilmesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmadaysa, “Her sene düzenli olarak mayıs toplantısından sonra borçlanmak için size başvurduk. Sağ olun, bugüne kadar da bizim talebemize hep olumlu oy kullandınız. Biz de bu borçlanma taleplerini çok iyi değerlendirdik. Örneğin geçen bir hesaplama yaptık; belediye binasını kaba inşaatını biz 4 milyon 700 bin artı KDV’ye ihale etmiştik. 1200 ton civarında demir kullanıldı binada. Sadece demirinin hesabını yaptık, 6 milyon lira. Diğer kalemler hariç. İyi ki bunları yapmışız. Hele hele günümüzde doların aşırı yükselmesi tüm hesapları alt üst etti. Belediyemizin müteahhidi ile görüştüm ‘Fiyatlar netleşmediği için dolar üzerinde aldığımız malzemeleri tedarik edemiyoruz. Malzeme alamıyorum’ diyor. Faizler inanılmaz yükseldi. İyi ki, biz bu borçlanmaları yapmışız. Bu borçlanmalarla biz yatırım yaptık ve misli misli de karşılığını elde ettik” dedi.

 

BORÇ VERİP VERMEMEK BAKANIN KEYFİNE KALMIŞ

Borçlanma konusunda bir an önce meclisin iznini almak istediğini de ifade eden Başkan Kantarcı, şunları söyledi: “Ülkemizde şu an önümüzü görmek mümkün değil. Bu ay içerisinde hem Cumhurbaşkanlığı hem milletvekilliği seçimi var. Ancak biz İçişleri Bakanlığına gerekli başvuruyu gecikmeden yapmak istiyoruz. Çünkü orada 3 ay, 5 ay, 6 ay kısaca şimdiden kestiremeyeceğimiz uzun  bir dönem dosyalar bekletiliyor. O yüzden bu izni sizden tekraren istiyoruz. Bizim borçlanmamız ilk yıl 5 milyon,  ikinci yıl 6 milyon, 3’üncü yıl 12,5 milyon liraydı, ancak 6 milyon liraya izin verdiler.  Bu sene borçlanma limitimiz 22 milyon 500 bin lira. Bu mali yapımızın inanılmaz derecede düzeldiğini gösteriyor. Fakat bu biraz bakanın keyfine kalmış. Bunu hiç vermeyebiliyor da. Israr ettik bu sene, araya kişiler soktuk 12 milyon lira yerine 6 milyon lira alabildik. Biz kararı yine 22,5 milyon lira şeklinde alalım ama ne çıkarsa bahtımıza. Seçimler geliyor belki de hiç kullanamayabiliriz. Ama bu yetki elimizde dursun istiyoruz” dedi. Belediye Meclisi, Başkan Kantarcı’nın, İçişleri Bakanlığından borçlanma izin talebini oy birliğiyle kabul etti.