24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde AKP üç milletvekili çıkarırken, CHP’de iki milletvekili çıkardı

Oylar değişti, sonuç aynı: 3-2

Seçimin en çok kaybedeni CHP oldu. Muharrem İnce CHP’den 5 puan fazla almasına karşın, 1 Kasım seçimlerinde ki CHP’nin oy oranına ulaşamadı. Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar AKP’den, Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz da CHP’den Zonguldak’ın TBMM’deki temsilcisi oldu.

Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği erken seçimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Zonguldak’ta Türkiye ortalamasının üzerinde oy alarak büyük bir sürpriz yaptı.  AKP ve CHP 1 Kasım 2015 seçimlerine göre oy kaybetmelerine rağmen milletvekilliklerini bölüştü.  Yapılan sayım sonucunda %45,75 oy alan AKP 3, %30,71 oy alan CHP de 2 milletvekili çıkardı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan %55,31 oy alırken CHP’nin adayı Muharrem İnce %35,64’te kaldı. Seçimin en çok merak edilen partisi olan İyi Parti %7,8’de kalırken, MHP ve AKP’den değil de daha çok CHP’den oy aldığı ortaya çıktı.

ERDOĞAN BİR TEK MERKEZ İLÇE’DE %50’Yİ GEÇEMEDİ.

Seçimin Zonguldak’ta en çok kaybedeni CHP oldu. Parti içi çekişmeler nedeniyle seçime il başkanını bile olmadan giden CHP, kendi içindeki kısır çekişmeler nedeniyle kapsamlı bir çalışma yürütemedi. Muharrem İnce rüzgârına rağmen geleneksel oylarını korumakta bile zorluk çeken CHP’nin bu durumuna aday belirlemede düştüğü hatalar kadar vizyonsuzluğu da nende oldu. Kentte heyecan yaratacak bir seçim bildirgesi bile hazırlayamayan CHP büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oyu tüm ilçelerde yüzde 50’nin üzerinde seyrederken bir tek Merkez İlçe’de %48’lerde kaldı. Ereğli’de adayı olmayan AKP milletvekili seçiminde %44.6 alırken, birinci sıradan adayı olan CHP %30.2’de kaldı. Erdoğan Ereğli’de %55.9 oranında oy aldı.

MECLİSTEKİ TÜM YÜZLER YENİLENDİ

Seçimlerin sonucunda CHP’li Ünal Demirtaş’ın dışında Zonguldak’ın TBMM’deki tüm temsilcileri yenilendi. Buna göre Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar AKP’den, Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz da CHP’den Zonguldak’ın temsilcisi oldu. Seçimde hayal kırıklığı yaşayan bir diğer partide Saadet Partisi idi.  1 Kasım 2015’te Zonguldak’ta %1,4 oy alan Saadet Partisi ittifak nedeniyle baraj tehlikesi olmamasına karşın oylarını yalnızca 0,4 puan artırarak 1,8’e ulaştırabildi. Öte yandan aynı partinin Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu %1,2 oy alırken, her üç Saadet seçmeninden birinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunu Erdoğan’a verdiği ortaya çıktı.