Özel ocakların devlete olan maliyeti TTK’yi geçti

 

ÖZEL ŞİRKETLERE BALLI BÖREK!

 

Maden Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Mehmet Torun Halkın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede, son yayımlanan tebliğle, özel şirketlerde çalışanlarının maaşlarının yarısının devlet tarafından ödeneceğini söyledi. Torun, bu düzenleme ile özel sektörün devlet madenlerinden daha maliyetli hale geleceğine dikkat çekti.

 

TTK’nin özelleştirilmesi çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, devlet, bir yandan da bu ocaklara talip olacak özel şirketlere kaynak üzerine kaynak aktarıyor. Redevanslı sahalarda üretim yapan şirketlere ton başına 60 TL destek primi verilmesinin ardından, şimdi de, işçi ücretleri için yeni bir destek daha geldi. 29754 sayılı Resmi Gazete’de,26 Haziran günü yayımlanan tebliğle, işçi ücretlerinin neredeyse yarısı, 5 yıl süreyle, devlet tarafından ödenecek. 60 lira destek priminden olduğu gibi bu teşvikten de sektörde faaliyet yürüten kamu kuruluşları TTK ve TKİ yararlanamayacak. TMMOB Maden Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Mehmet Torun, özel ocakların devlete maliyeti, “tu kaka” ilan edilen TTK’yi çok aştığını iddia ederek, “Teşvikler bu şekilde verilmeye devam edecekse ocaklar derhal kamulaştırılmalıdır” dedi.

 

MAAŞLARIN YARISI DEVLETTEN

Mehmet Torun, “Bu tebliğe göre, işçi ücretlerinin 2 asgari ücrete yükseltilmesiyle oluşan farkla çalışma saatlerinin haftalık 37.5 saate düşürülmesi nedeniyle oluşan maliyet ve yeraltında çalışanların yıllık izinlerinin 4 gün artırılmasıyla ortaya çıkan bedel,yıl içinde üretilen kömür miktarının işçi sayısına bölünmesiyle bulunacak katsayıya göre 5 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. İstihdamın artırılması ve yerli kaynakların korunması, ekonomiye kazandırılması için yapıldığı söylenen bu tebliğe göre, tahminen işçi ücretlerinin yarısı devlet tarafından ödenecek. Ton başına ödenecek 60 liralık destek primini de buna eklerseniz özel sektörün devlete maliyeti, TTK’yi çok geçti. Özel sektöre bu hassasiyeti gösteren iktidar, nedense kömür üreten kamu kurumlarına farklı davranıyor.Kamuoyunun gözünden düşürmek için her türlü kötü propagandayı yapıyor” dedi.

 

TÜM MADENLER KAMULAŞTIRILSIN, KAMU ELİYLE İŞLETİLSİN

Halkın sırtında kambur olarak gösterdiği kamu kurumlarını özelleştirme veya kapatma yoluna giden devletin sıra özel sektöre geldiğinde hiçbir hesap yapmadığını dile getiren Torun, “Kamu kurumlarında ‘korunan’ halkın vergileri, özel şirketlere rahatça aktarılıyor. Bu uygulamayı yapanlara soruyorum: TKİ ve TTK istihdam sağlamıyor mu? Yerli kaynaklarımızı ekonomiye kazandırmıyorlar mı? Yanlış politikalarla zarar ettirilip bunun bedelini kurumlara ve çalışanlara ödetmek ne kadar adil ve ahlakidir? Sonuçta halkın parasını istedikleri şekilde dağıtıp bundan siyasi rant sağlamak bu iktidarın alışkanlığı olmuştur.Madem ki maliyeti devlet karşılayacak, pazarı devlet bulacak o zaman tüm madenler kamulaştırılsın, kamu eliyle işletilsin. Belki yaşanan iş cinayetleri de biraz azalır” dedi.