Deneyimli emekli madenci Ahmet Öztürk’ten
Gelik’teki maden kazasıyla ilgili çarpıcı iddia:

 “Kaza Değil Cinayet”

 

Deneyimli emekli madenci ve gazetemiz yazarı Ahmet Öztürk bugün Gelik’teki meydana gelen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasıyla ilgili çarpıcı iddiada bulundu.

Kazayı cinayet olarak yorumlayan Öztürk, 31 yıl madencilik yapmış bir kişi olarak olağan koşullarda böyle bir kaza olamayacağını, vagonların standartlara uygun olması halinde arasına insan sıkışmayacağını söyledi.

 

İşte o açıklama:

 

“Vagonlar, birbirine tamponlarında bulunan mandallarla kancalanır. Bu işlem aradaki bir kolla yapılır. Görevli işçi iki vagon arasında bulunan en az 60 santimetrelik mesafeye kolunu sokarak kancalama yapar. Bu mesafe bedenini bile korur insanın.

 

Ancak dolu vagonlar birbirine vura vura önce kancalama kolu, sonra tampon deforme olur. Birçok vagonun zamanla tamponu bile düşer. İki vagon arasındaki mesafe yarıya, hatta sıfıra düşer. Görevli işçi, bu standart dışı vagonlar nedeniyle araya kafasını sokup, zincir vs. gibi malzemeyle vagonları birbirine bağlamaya çalışır. Kaza da, tam, bu sırada olur.

 

Bu tip vagonların kullanımı yasaktır. Katardan çıkarılıp derhal tamire gönderilmeleri gerekir. Ancak hem yeterli vagon, hem de tamirhanelerde yeterli eleman yok havzada. Arızalı vagonlarsa ocaklarda Azrail gibi dolaşıyor.

 

TTK Genel Müdürü #KazımEroğlu, Karadon Müesesese Müdür #FazlıUncu Kozlu’da çalıştığım yıllardan tanıdığım deneyimli madencilerdir ve bu konularda son derece duyarlıdır. Ancak siyasetin uyguladığı daraltma politikasına onların da gücü yetmiyor demek ki. Olan da gencecik çocuklarımıza oluyor. Yüzüne bakmaya kıyamadığımız delikanlılar bu cinayetlerde yitip gidiyor.

 

Artık yeter. Havzaya yeterli işçi alınsın, iş güvenliği öncelenerek bu cinayetler durdurulsun. Bu gece hayatını kaybeden sevgili kardeşim ışıklarda uyusun. Tüm ailesine ve madencilik camiasına baş sağlığı diliyor, GMİS Genel Başkanı #HakanYeşil ‘i duyarlılığa ve bu konuda daha yoğun tepki vermeye çağırıyorum.

 

 

Ahmet Öztürk

TTK Kozlu Müessesesi

Koruyucu Bakım Servisi Emekli Şefi”