Zonguldaklılar için özel bir yeri olan Zonguldak liman inşaatının yapımı sırasında çekilen 700'ün üzerindeki fotoğraf albümü kitap haline getirilmek isteniyor. 
Gazete yazarımız ve Zonguldak Nostalji Editörü Yüksel Yıldırım, 1950'de limanının yapımını üstlenen Hollanda şirketinin müdürü Menno Bey’in inşaatın her safhasında arşivlediği büyüklü, küçüklü 700’ün üzerinde fotoğraf karesinin, kızı Marina ile iki yıl süren görüşmelerden sonra eline geçtiğini söyledi. 
‘Zonguldak Limanı İnşaatı Fotoğraf Albümü’ adıyla Zonguldak kent tarihi için paha biçilemez bir eser kazandırmak istediğini açıklayan Yıldırım, bu konuda destek beklediğini kaydetti. 
Yıldırım'ın o paylaşımı şöyle:
"Zonguldak limanı inşaatının 1950 ile 1956 yılları arasındaki döneme ait henüz gün yüzüne çıkmamış fotoğraf kareleri ve yine o dönemde meydana gelen fırtına sonucu inşaatın hasar fotoğraflarının tarihsel notlarıyla katalog-kitap çalışması adına teklifimdir… 
1950 yılında inşaatına başlayan Zonguldak limanının yapımını üstlenen Hollanda şirketinin müdürü Menno Bey’in inşaatın her safhasında arşivlediği büyüklü, küçüklü 700’ün üzerinde fotoğraf karesi, kızı Marina ile iki yıl süren görüşmelerden sonra elime geçmişti. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi geçmiş tarihli yazılarımda paylaşmıştım. 
Geçen hafta son köşe yazımdan sonra, ilk kez gündeme taşıyıp teklifte bulunduğum yazımla alakalı firmaya yaptığım sponsorluk teklifimden ne yazık ki olumlu sonuç alamadım. Üstelik yanlış anlama ile karşı karşıya kaldım.
Konuyu gönülden destekleyecek, düşünceye değer verecek, madde bağımlısı olmayan, Zonguldak sevdalısı her teklife açığım. konunun Zonguldak endüstriyel kültürüne kazandırılması adına zamanı geldiğini düşünerek kamuoyuna sunum yapmak istiyorum.
Kent kültürüne, tarihine ve hatırasına kazandıracağı değer kent hafızası adına büyük kazanım olacaktır. Bir dönemin kayıt altına alınmasını sağlayacaktır.
Fotoğraf ağırlıklı bir katalog kalitesinde olabilmesi için uygun ebat, kaliteli baskı, kaliteli kağıt ve konu işleyişinin olması önemlidir. Albümün ücretsiz olarak dağıtılması tercihimdir. 
Albümün en kısa zamanda kütüphaneler, arşivler, üniversiteler, mimar ve mühendis odaları ve bu işe gönül vermiş herkesin elinin altında yerini almasını istiyorum...
‘Zonguldak Limanı İnşaatı Fotoğraf Albümü’nü üstlenecek kurumsal veya özel sponsorların en büyük kazanımları endüstriyel tarihimize ve kültürümüze sağlamış olacakları arşiv olacaktır…
İlgilenenlere şimdiden teşekkür ediyorum… 
iletişim: [email protected] "
(Haber Merkezi)