Zonguldak Belediye Meclisi’nde 2015 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesap Cetvelleri görüşüldü… Sonuç bölümünde ödeneklerin çoğunlukla cari giderlere harcandığını ortaya çıktı

“PARA YATIRIMA HARCANMALI”

 

Zonguldak Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı ikinci birleşiminde gündeme gelen 2015 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesap Cetvelleri’ni içeren Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu, Zonguldak Belediyesi’nin 2015 yılındaki 139 milyon 722 bin TL’nin nerelere harcandığını gözler önüne serdi. 2015 yılında Mal ve Hizmet Alım Giderlerine 49 milyon 266 bin TL para harcarken personel giderlerine ise 34 milyon 232 bin TL gibi yüksek bir rakam harcadı. Öte yandan raporun sonuç bölümünde harcanan paralarla ilgili verilen öneride ise ‘Cari giderlerden tasarrufa gidilerek yatırım harcamalarına daha fazla kaynak aktarılmasına ve tahsilatın tahakkuka oranının daha yukarılarına çıkartılmasına çalışılmalıdır” ifadelerine yer verdi. Gündem maddesi AKP’li Belediye Meclis üyelerinin red oyu kullanması sonucu oy çokluğuyla kabul gördü.

104 MİLYONLUK BÜTÇEYE 13 MİLYON YATIRIM OLUR MU?

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir Başkanlığı’nda gerçekleştirilen belediye meclisinde 8’nci olarak görüşülen gündem maddesi hakkında söz alan MHP’li Salih Alemdar, 2015 yılı için hazırlanan 104 milyon TL’lik Zonguldak Belediyesi bütçesinin 13 milyon TL’sinin yatırımda harcandığını ve bu rakamın çok düşük olduğunu vurgulayarak, “2015 yılı kesin hesap rakamları önümüzde. Şunu merak ediyorum. 2014 yılında personel giderleri 25 milyon iken 2015 yılında bu 34 milyona çıkmış. Faaliyet raporundan aldığımız bilgiye göre mevcut işçilerin emekli olması için kullanılan kredi var. Yani alınan kredinin tamamı burada harcanmamış. Bu paranın kalanı nerede. 104 milyon gideri olan bir belediyenin yatırım miktarı 13 milyon TL olarak gözüküyor. Bu bizce çok ufak bir rakam. İller Bankası’ndan gelen gelirlerinin yüksek öz gelirlerin düşük olduğunu görüyoruz. Ayrıca 19 milyon olan borcun 23 milyona çıktığını görüyoruz. Meclise bu konularda bilgi istiyoruz” dedi.

Meclis diğer maddelerin görüşülerek karara bağlanmasının arından 1 Haziran 2016 saat 14.00’de tekrar yapılmak üzere son buldu. (UMUT ERSES – AYKUT KARA)