Zonguldak’ta, 18 Ocak 2012 tarihinde 2 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı halk pazarının çatısının çökmesi olayında, sanıklar ikinci kez hakim karşısına çıktı. 

4 ile 15 yıl arası hapis istemiyle yargılanan tutuksuz sanıklar Zonguldak Eski Belediye Başkanı İsmail Eşref, Mühendis Ogan Göktürk, dönemin Fen İşleri Müdürü Yusuf Kara ve dönemin Fen İşleri Müdürü Vekili Aydın Sevimli sabah erken saatlerde adliyeye gelirken tutuksuz sanık Erhan Darende ise sağlık problemleri sebebiyle mahkemeye katılamadı.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıkların ifadeleri alındı. Mahkeme başkanının söz vermesiyle ifadesini veren Zonguldak Eski Belediye Başkanı İsmail Eşref, ilk olarak yazılı savunmasını mahkeme heyetine sundu. Ardından sözlü ifade vermek istediğini de belirten Eşref, “2004 - 2009 yılları arasında pazar yeri yanına yapılan otopark inşaatı uzay çatının statik yapısını bozdu. Pazaryeri çatısı yarım kalmıştı daha sonra Salih Demir ile ilişkilerim sayesinde bu çatının tamamlanmasını sağladım. 2009 yılından sonraki çatıyla yapılan işlemlerde herhangi bir ilgim yoktur” şeklinde konuştu. 

Çatının çökmesinden bir gün önce itfaiye ekiplerinin çatı üzerinde biriken 70 santimetre yüksekliğindeki kara su sıkmasıyla çatıya yüklenen ağırlığın arttığını ifade eden Eşref, “Ben çatının ağırlığının arttığını pazar esnafı Ahmet Kukul’a bildirdim. Ahmet Kukul da belediye başkanı ile doğrudan görüşüp, çatının tehlikeli olduğunu ve pazarın kurulmaması gerektiğini Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’e bildirdi. Meydana gelen ölüm ve yaralanmalar benim herhangi bir eylemime bağlı olarak gerçekleşmemiştir” dedi.

İsmail Eşref’in savunmasından sonra söz hakkı verilen Zonguldak Belediyesi Fen İşleri Müdürü Yusuf Kara ise yaptığı savunmada, “Ben Belediye Görevlisi Aydın Sevimli’nin izne ayrıldığı dönemde yetkili oldum. Ancak herhangi resmi bir görevlendirme ve yetkim yoktu. Yaşanan olayda benim herhangi bir payım yoktur” dedi.

Söz hakkı verilen Fen İşleri Müdür Vekili Aydın Sevimli ve Mühendis Ogan Göktürk de suçlamaları kabul etmediğini ve kazada herhangi bir kusurlarının bulunmadığını ifade etti. Dava 28 Nisan 2015’e ertelenirken, çatının tamamlanması için destek olan dönemin TSO Başkanı Salih Demir ve 2004 - 2009 Zonguldak eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca’nın da tanık olarak çağrılmasına karar verildi.