Ekmekleri İçin Çatıya Çıktılar

Geçtiğimiz aylarda FETÖ operasyonu kapsamında kayyum atanan DEKA Madencilik işçileri yaptıkları eylemlerden sonuç alamayınca kent merkezinde bulunan bir işhanının çatısına çıktı. Yaklaşık 25-30 işçi çatıya çıkarken aylardır alacaklarını alamadıklarını ve bu sebeple nefes bile alamadıklarını söylediler. ‘Zonguldak uyuma madenciye sahip çık’ şeklinde sloganlar atan işçileri aşağıda ise çok sayıda polis, itfaiye ve 112 Acil Servis ekipleri bekledi.

Zonguldak’ta madenciye sahip çıkılmasını isteyen Cemal Akın yaptığı açıklamada, “12 senedir bu şirkette çalışıyorum. Bizim sıkıntımız 4 Nisan’da başladı. 4 Nisan’da işi fesh ettik. 1 Ocak’tan beri maaşlarımızı alamadık. 13 Nisan’a kadarda iş yeriyle bir sözleşme imzalamadık. 13 Nisanda Kayyum atanınca 13 Nisan’dan 16 Mayıs’a kadar bir yol alamadık, hep oyalandık. Bu duruma kadar geldi. Taleplerimiz içerdeki maaş alacaklarımız artı ve iş istiyoruz. Maaşlarımızı almayla, tazminatlarımızı almayla her şey çözüm değil. Yaklaşık DEKA ve Balçılar olmak üzere yaklaşık 250’ye yakın işçi bir boşa çıkma oldu. Buna siz ailelerinde kattığınız zaman yaklaşık bin kişi yapıyor, bu bin kişi ne olacak. Biz içerdeki maaşlarımızı, tazminatlarımızı, hakkımızı isteyip devletimizden iş istiyoruz. Sonuçta madenciyiz burası madencinin başkenti Zonguldak’sa burada madenciye sahip çıkılsın ve bize iş verilsin. Bir kısmımız çatıda bir kısmımız aşağıda. Biz 13 Nisan’dan 16 Mayıs’a kadar atlatıldık. Yok Cuma maaş yatacak, yok haciz kalkacak diye diye hiçbir sonuç alınmadı. Ortak kararı, somut bir karar alınmadan eylemimize son vermeyeceğiz” dedi.

BİRAN ÖNCE BU İŞ ÇÖZÜLSÜN

Biran önce maaşlarını almak istediklerini söyleyen maden işçisi Ayhan Ayar ise, “4 senedir Balçın Madencilikte çalışıyorum. Sıkıntımız maaş alınamaması, ocağımıza Kayyum atanması. Sıkıntılarımız bunlar. Su an geriye dönük maaşlarımızı, tazminatlarımızı ve haklarımızı istiyoruz işveren tarafından. Bu eylemi gerçekleşirdik çünkü bir an önce bu işin çözülmesidir” ifadelerine yer verdi.

ÇÖZÜM SUNULSUN, BİZ BURADAN İNERİZ

Polisler, işçileri sürekli ikaz ederken bir süre sonra basına kapalı bir şekilde müzakere gerçekleştirildi.
Müzakere sırasında polisler işçilere su ve yiyecek getirdiler. Müzakere sonrası konuşan işçi temsilcisi Cemal Akın,“ Müzakere yok, bizi arayan soran yok. Sadece Emniyet rahatsızlığını dile getiriyor. Onlarda haklılar ama bizim Emniyetle işimiz yok.Biz Zonguldak olan yetkililerle, devletimizin yukarısında olan birinin olaya el koymasını bu olayı çözümlemesini bekliyoruz. Sadece emniyet gelip ikna etmeye çalışıyor. Biz buraya keyfimizden çıkmadık, buradan sonuç alacağız. Sonuç almadan hiçbir arkadaşımızı ikna edemez. İnsanlar çatıdayken müdahale edeceklerini sanmıyoruz. Burada müdahale olduğu zaman risk olur. Kaybedecek kimsenin bir şeyi kalmadı. Yetkili biri gelip burada işçiye her türlü istediklerini verecekler hatta maaşınız bankaya yattı diyene kadar buradayız. Sorunumuz bir tane değil. Maaşı aldık, iş ne olacak, tazminat ne olacak. Bunların çözümü sunulsun, biz buradan ineriz. İnternetlerde yazıyor TTK ’ya işçi alınacak, alın size 250 tane profesyonel işçi alın bunları. Son olarak emniyetin bizi ikna etmesinden başka devlet makamından birilerinin gelmesi lazım. İste sesinizi duyurdunuz. Ses duyurmayla iş bitmiyor çözüm lazım. “ ifadelerini kullandı.

İşçiler, çatıda ve binanın önünde eylemlerini sürdürürken, itfaiye, AFAD ve sağlık ekipleri de bina önünde bekliyor. ( Aycan Karadağ)