ESM Genel Başkanı Mustafa Şenoğlu, Zonguldak’ta Kanun Hükmünde Kararnameyle ihraç edilen ve açığa alınan KESK üyelerine sahip çıkmak için Zonguldak’a geldi

“RESMEN KIYIM YAPIYORLAR”

KESK’e bağlı ESM Genel Başkanı Mustafa Şenoğlu, Zonguldak’a gelerek Kanun Hükmünde Kararname ile açığa alınan ve ihraç edilen Zonguldak KESK üyelerine destek verdi. 

CHP İl Başkanı Ahmet Altun, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, GMİS Yönetim Kurulu üyesi İsa Mutlu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı’nın yanı sıra birçok KESK üyesinin destek verdiği toplantıda konuşan ESM Genel Başkanı Şenoğlu, İnsanların iş haklarının, çalışma haklarının, diplomalarının, müktesep haklarının, sahip oldukları güvencelerin, keyfi olarak bir çırpıda yok sayıldığını belirterek, “OHAL ve KHK’lerle kamu emekçilerinin haksız ve hukuksuz yere ihraç ve açığa alındıklarını ve gittikçe bir  ‘kıyıma’ dönüştü” dedi.

“HUKUK DEVLETİNDEN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Hukuk devletinin temelinde, düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu vurgulayan Şenoğlu, “İfade özgürlüğün ceza soruşturmasıyla kısıtlandığı inancı yaygınlaşırsa o toplumda artık düşünce özgürlüğünden ve hukuk devletinden söz etmek mümkün değildir.  Bir devlet hukuk ve adalet kavramından uzaklaştıkça, o toplumun bireyleri düşündüklerini söylemekten ve yazmaktan hem çekinir hem de korkar hale gelirler. Oysa hukuk ve demokrasinin egemen olduğu toplumlarda korku ve endişe olmaz. Korku ve endişe "otoriter ve totaliter" rejimlerin ürünüdür. Korku ve endişenin yaygın olarak hüküm sürdüğü toplumlarda ne hukuk devleti kavramından, ne sosyal devlet kavramından ne de demokrasiden söz edilmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu.    

“EVRENSEL HUKUK İLKELERİNE AYKIRIDIR”

KESK üyesi arkadaşlarını hangi suçla itham edildiklerini dahi bilmediklerini söyleyen Şenoğlu, “Bu bağlamda, OHAL yasasına bağlı olarak, 29 Ekim 2016 günü çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ESM, Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Özyener Kumkumoğlu ve ESM yönetici ve üyeleri Ercan Acar, Nevzat Kaynar, Halis Önay, BES üyeleri Bican Sakin ve Cemil Kaynar ile GMİS üyesi TTK işçisi Salim Çalık çalıştıkları kamu kurumundan ihraç edilmişlerdir. Hangi suçla itham edildiği belli olmadan; herhangi bir soruşturma açılmadan ve bireyin kendisini savunma hakkını kullanmasına izin verilmeden, böyle bir işlemin gerçekleşmesi, hem Anayasamıza hem de Evrensel hukuk ilkelerine aykırıdır.   Geçmişten bugüne dek, Enerji Sanayi Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) nin gerek yöneticileri ve gerekse üyeleri; her zaman kamu yararını gözetecek şekilde kamu hizmetini vermiştir.  Kamu emekçilerinin haklarının korunması ve geliştirilmesi mücadelesini hukuk ve demokrasi çerçevesinden çıkmadan sürdürmüşlerdir” ifadelerine yer verdi.   

“DARBEDEN YANA OLAN SÖYLEMLERE KESİNLİKLE KARŞIYIZ”

Mustafa Şenoğlu’nun ardından konuşan GMİS Yönetim Kurulu üyesi İsa Mutlu, “Salim Çalık arkadaşımız bizim geçmişten beri iyi tanıdığımız ve emek ve özgürlükten başka mücadelesi olmayan biridir. Ülke genelinden yana özelleştirilmelere ve doğanın korunmasına karşı mücadele etmiştir. Başka da bir konuyu mücadele konusu seçmemiştir. Haksız yere mağdur olan arkadaşlarımızın mağduriyeti biran önce giderilmelidir. Biz darbelere ve darbeden yana olan söylemlere kesinlikle karşıyız. Ama hak etmeyenler mağdur edilmemelidir. Umut ediyoruz en kısa zamanda mağduriyetleri giderilerek işlerine geri döneriz” diye konuştu.

“HER ZAMAN EMEKTEN YANAYIZ”

Son olarak konuşan CHP İl Başkanı Ahmet Altun, “Tek adamlık istedikleri için bugün 15 Temmuz darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Bu tamamen dış mihraplar tarafından kaynaklanmıştır. Bu girişim sonrasında OHAL ilan edildi ve bu FETÖ örgütünü tamamen bitirmekti. Fakat bakıldığında sosyal demokrat arkadaşlarımızı da şuan FETÖ ile aynı kazana koyulmuştur. Bu korku imparatorluğu yaratmak için yapılmıştır. Biz her zaman emekten yanayız ve bu arkadaşlarımız kesinlikle FETÖ ile yakından uzaktan aramız yoktur” dedi.

Basın açıklamasından sonra açığa alınan ve ihraç edilen KESK üyeleri, Valiliğe giderek dilekçe verdi.

(Umut ERSES – Aycan KARADAĞ)