Çaycuma Adaköy’de ormanlarında çok sayıda anıt ağaç bulunduğunu iddia eden köylüler, Bartın Orman Fakültesi’nin tespit çalışmasını beklemeden kesime başlanacak olmasına isyan ediyor

 Resmen orman kanunu!

Orman Bölge Müdürlüğü,Çaycuma’nın Perşembe beldesine bağlı Adaköy’deki, içinde ulu dişbudak ağaçlarının da bulunduğu ormanda kesim kararı aldı. Karardan ağaçların işaretlenmesi sırasında haberdar olan köylüler, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesine, ormanlarında anıt niteliğinde sayılabilecek ağaçların tespiti için müracaat etti. Durumu Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine bildiren köylüler, tespit yapılıncaya kadar kesimin durdurulmasını istedi. Talepleri reddedilen köylüler, kendilerine, “Gerekirse jandarmayı da yığarak kesimi yapacağız” dendiğini iddia etti. Köylüler, “Bu ağaçlar bize dedelerimizden miras. Aynı zamanda hayvanlarımızın otlak alanı da olan ormanı yıllarca gözümüz gibi koruduk. Buranın gerçek sahibi biziz. Ancak hiçbir itirazımız kabul edilmiyor” dedi.

 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DEVREDE

Kesimin başlayacağının bildirilmesi üzerine harekete geçen sivil toplum örgütleri, yarın Orman Bölge Müdürlüğünü ziyaret edecek. Aralarında TEMA İl Temsilciliği, Zonguldak Çevre Koruma Derneği, Zonguldak Barosu ve Adaköy halkı temsilcilerinin bulunduğu grup, ormanlarının kesilmesini istemeyen köylülerle devletin karşı kaşıya getirilmemesi konusunda yetkilileri uyarıp, yüzlerce yılda oluşan doğal bir ormanın kesilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirecek. Heyet,ayrıca, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesinin yapacağı tespitlerin beklenmesinive tüm kararların köylülerle birlikte alınmasını da talep edecek.

 

BU NEYİN TELAŞI

Öte yandan ormanın sahibi durumunda olan köylüleri karşısına almak pahasına, apar topar kesim yapılması kafalarda soru işareti doğuruyor. Fakültenin yapacağı tespit çalışması beklenmeden kesilecek ağaçların anıt niteliğinde olması durumunda, doğacak hukuki sorumluluğun kime ait olacağı merak ediliyor. Köylüler, aynı zamanda otlak olarak kullandıkları ormanın kesilmesi durumunda yaptıkları hayvancılığın da sona ereceğini söylüyor. Kırsal kalkınma için hayvancılıkla tarımın geliştirilmesi amaçlanan bölgede, yapılacak işlemin bu politikalara darbe vurması bekleniyor. Halkın Sesi Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel’e soruyor: Tüm bunlar tartışılmadan yangından mal kaçırır gibi kesim yapmak hangi telaşın ürünü?