ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, Kastamonu Üniversitesi Senatosunun Cide’deki meslek yüksekokulundan, Rıfat Ilgaz’ın adının silinmesi için aldığı karara karşı çıktı.

 

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, Kastamonu Üniversitesi Senatosunun Cide’deki meslek yüksekokulundan silinmesi doğrultusunda aldığı kararı kınadıklarını açıkladı. Kalafat açıklamasında, “Kastamonu Üniversitesi Senatosu, ülkeye mal olmuş değerli, edebiyatımızın ulu çınarı Rıfat Ilgaz’ın adının, daha önce verildiği Cide’deki meslek yüksekokulundan silinmesi için karar aldı. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine bu karardan vaz geçildiği açıklansa da, Yayıncılar Birliğinin konuya ilişkin açıklamasında da belirtildiği gibi, böyle bir girişimin akla gelmesi bile çok vahimdir. Rıfat Ilgaz, çok değerli bir yazın emekçisi olarak tarihe geçmiş,değerli bir yazardır. Şunu açıklıkla belirtmek isteriz ki, yetiştirdiği değerleri itibarsızlaştırmaya çalışan toplumların varacağı yer bataklıktır.Bizler ülkemizin böyle bir bataklığa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz. Baskın olan siyasal kültürü fırsat bilerek tüm değerlerimize karşı saldırıya geçen çevrelerin, kendi yarattıkları karanlıkta boğulacağı çok açıktır” dedi.

 

RIFAT ILGAZ BARTIN DOĞUMLUDUR

Yazarın bölgemiz için önemli bir değer olduğunun altını çizen Kalafat, açıklamasını, “Rıfat Ilgaz’a yönelik bu saldırının onun yarattığı büyük edebiyata, düşünsel birikimine olduğu kadar bölgemize ve bizi var eden değerlere karşı yapılmış olduğunun düşünüyoruz. Çünkü büyük yazarımızınhayatında, kentimizin özel bir yeri bulunmaktadır. Rıfat Ilgaz, 1911 yılında, babasının görevi nedeniyle, daha sonra Zonguldak’ın bir ilçesi olacak olan Bartın’da doğdu ve nüfus kaydı orada yapıldı. Ailesinin Bartın’da yaşadığı sokağa adı da verilen Rıfat Ilgaz, 1977-80 yılları arasında, Bartın’da, bir yerel gazetede,‘Bizden sual olunursa’ adlı köşede, yazılar yayımlayarak, yöremizin kültürel gelişimine hizmet etti” diyerek sürdürdü.

 

YARATTIĞI AYDINLIKLA İSMİ ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Kalafat açıklamasını, “Hangi değeri ürettiği, bilime ne gibi katkıları olduğu kamuoyu tarafından bilinmeyen ve ilerideki yıllarda muhtemelen isimleri bile anımsanmayacak olan bazı şahısların, ürettiği aydınlıkla, ismini ölümsüzleştiren Rıfat Ilgaz’a karşı yaptıkları girişim nafile bir çabanın ürünüdür.  O ‘Hababam Sınıfı’, ‘Sarı Yazma’, ‘Halime Kaptan’,‘Ocak Katırı Alagöz’ gibi onlarca kitabıyla adını ülkemizin yazın tarihine yüreğiyle kazımış bir aydınlık savaşçısıdır. O ve onun gibi değerleri yaşatmayı, gelecek kuşaklara aktarmayı görev bilen ZOKEV ailesi olarak, bu girişime adı karışan herkesi kınıyor, tüm kamuoyuna değerlerimize sahip çıkılması için daha fazla duyarlı olması çağrısı yapıyoruz” diyerek bitirdi.(Haber Merkezi)