Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Şanal, kentin içme suyuna dünya standardı getirebilmek bugün Ankara’ya gidiyor. Şanal, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada bölge milletvekillerinden projeye destek almak Ankara’ya gideceklerini belirterek, “Destek sağlayabilirsek, barajdan su alan Zonguldak, Kozlu, Kilimli, Çatalağzı, Gelik ve Muslu da yaşayan insanlarımıza dünya kalitesinde su götüreceğiz.” dedi.

Proje için destek veren Kilimli Belediye Başkanı ve Metropoliten Belediyeler Birlik Başkanı Ali Aslankılıç’a teşekkür eden Şanal, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Hiç kimsenin emeğine saygısızlık yapmaz ve insanları değerli bulduğunuzu anlatabilirseniz iyi bir ekip oluşturur ve önemli çalışmalara imza atarsınız. Fikir ve düşünce hırsızlığı yapan tüm arsızlara ithaf ediyorum... Tüm maliyetini iki ayda geri kazandıran bir proje...

İşte projemiz:

“1971 yılında Zonguldak, Kilimli, Çatalağzı ve Kozlu Belediyelerinin müşterek hizmetlerine cevap vermek için DSİ tarafından inşasına başlanan Ulutan Barajı 1991 yılında yapımı tamamlanarak bir protokolle Metropoliten Belediyeler Birliğine devredilmiştir.

Ulutan Barajı İçme suyu arıtma tesisi devir sonrasında hemen işletmeye alınmış, 1993 yılında da tam olarak faaliyete geçirilerek TS 266’ya uygun kaliteli içme ve kullanma suyu üretilerek Zonguldak ve Üye Belediyelerin kullanımına sunulmuştur.

Tesiste baraj gölünün 137,35 kotunda bulunan su alma yapısından alınan ham suyun, laboratuvarlarda Bulanıklık, pH, Klor, Alüminyum ve Demir ölçümleri günlük olarak yapılmaktadır. Ayrıca 15 türde fiziksel ve kimyasal kalite kontrol analizleri ve Bakteriyolojik analizler de haftada bir kez yapılmaktadır.

Suda, sağlığa zararlı mikroorganizmaların giderilmesinde dezenfektan olarak klor kullanılmaktadır. Laboratuarda klor talebi tayini ile tesiste kullanılacak klor miktarı belirlenerek gerekli dozlama yapılmakta ve tüm şebeke en uç noktaya kadar kontrol edilmektedir.

Tüm bu yapılan analizler ve kontroller neticesinde mevsimsel ya da herhangi bir nedenle suda bulanıklığın yükselmesi neticesinde mevcut bulanıklığın giderilmesi için arıtma işlemleri yapılmakta, koagülant madde olarak Alüminyum Sülfat, yardımcı koagülant madde olarak da Polielektrolit kullanılmaktadır.

Arıtma sürecinde bir yıl içerisinde ortalama 44.000 kg Klor, 150.000 kg Aliminyum sülfaf, 3.000 kg poli kullanılmakta, yalnızca arıtma işlemleri için ise 130.000 kwh elektrik kullanılmaktadır. Sarf edilen kimyasal malzemeler ile enerji bedeli yıllık 165.000 .- TL civarındadır.

Tespit edilen bu tutar muhtelif sebeplerle her yıl değişkenlik arz etse de tespit edilmiş hali ile birlik bütçesinde önemli bir maliyet unsuru olarak yer almaktadır.

Kamu kaynaklarını yerinde kullanma amacıyla gerekli tasarruf tedbirlerini almak üzere yaptığımız çalışmalarda, bulanıklığın artması sonucu arıtma işleminin başladığı kış aylarında, tesise barajın 137,35 kodundan gelen ham suyun 16 NTU – 35 NTU arasında değerlerde olduğu tespit edilmiştir.

Göl yüzeyinden alınan su numune analizlerinin sonucunda ise, bulanıklığın 2 NTU değerinde olduğu, kimyasal ve fiziksel parametrelerin ise içme ve kullanma suyu standartlarına uygun olduğu görülmüştür.

Bu tespitler neticesinde ham suyun yüzeyden alınması için yeni bir sistem kurulmasının tesiste kimyasal malzeme, elektrik tüketimi ve iş gücü maliyetlerinde ciddi oranda tasarruf sağlayacağı değerlendirilmiştir.

Bununla birlikte dipten alınarak şebekeye verilen su ile yüzeyden alınacak suyun sıcaklığı arasında 5 0C’lik ısı farkı olması nedeniyle her abonenin ısıtma işleminde her ay için yaklaşık olarak 21 kwh elektrik tasarrufu elde edileceği de hesap ve tespit edilmiştir.

Bu veriler ışığında yaklaşık 50.000 abonenin Ulusal bazda tasarruf edeceği elektrik miktarının 1.050.000 kwh/ay olacağı, bu tasarruf miktarının ise normal piyasa şartlarında 367.500,00 TL/AY olduğu da ayrıca tespit edilmiştir.

Yukarıda ayrıntılarıyla açıklamaya çalıştığımız tüm bu hususlar dairesinde,

* Dünya kalite standartlarında su üretebilmek,
* Ulusal enerji tasarrufuna katkı sağlayabilmek,
* Şebekeye bırakılarak halkımızın kullanımına sunduğumuz suyun arıtma
işlemlerinde çok daha az kimyasal madde kullanmak,
* Kimyasal arıtma sonrasında ortaya çıkan ve doğaya atılan mangan gibi
tehlikeli atıkların miktarını düşürerek doğayı korumaya katkı sağlaya
bilmek amacı ile Birliğimizin Su alma Yapısının yükseltilmesi ile ilgili
çalışmaların acilen hızlandırılması gerektiği düşünmekteyiz.

Yukarıda arz etmeye çalıştığımız şekilde yüzeyden su alma sisteminin kurulabilmesi ve daha hassas laboratuvar çalışmalarının yapılabilmesi için birliğimize sağlanacak 1.000.000.- TL hibe yardım konusunda ilgi, destek ve yardımlarınızı arz eder saygılar sunarız.”