Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kent Konseyi’nin kentin, sorunun, vizyonunun belirlendiği tartışıldığı, çözümlendiği ve demokratik yönetim mekanizmalarının buluştuğu yer olduğunu belirterek “Zonguldak Kent Konseyi şehrimizin eksikliklerini görerek ‘Zonguldak tartışıyor’ adlı toplantılar düzenleyerek halkımızla belediyemiz arasında köprü vazifesi görevi görerek şehrimizin sorunlarını gündeme taşıma olanağı bulmuştur.” dedi.

Akdemir “Demokratik yönetim mekanizmalarının buluştuğu yerdir”

Akdemir Kent Konseyi 12. Olağan Genel kurulunda şunları söyledi: “Şehirleri geleceğe daha iyi bir şekilde taşımak hepimizin tek hedefi olmalıdır. Şehirlerin hızla gelişmesi ve hızla kalkınması için kim ne yapacaksa bizim için yönetimler için büyük önem taşımaktadır. Bizler bu doğrultuda kentin tüm dinamikleriyle bu çalışmalarımızı gerçekleştirme hedefindeyiz. Bu hedefe ulaşmakta Zonguldak Kent Konseyi’nin katkıları hiçbir zaman yadsınamaz. Kent Konseyi pratik yönetimin, yerel yönetimini, kamu kurum ve kuruluşlarındaki meslek yönetimlerinin ve sivil toplumu ortaklık anlayışı ile gerçeklik anlayışı çerçevesinde buluştuğu kentin sorunlarının, vizyonlarının belirlendiği, tartışıldığı, çözümlendiği, demokratik yönetim mekanizmalarının buluştuğu yerdir. Zonguldak Kent Konseyi herkese ve her kesime açıktır. Kent Konseyleri kent sorunlarının toplumsal çizgisin bozmadan ilerlemesini sağlamaktadır. Zonguldak Kent Konseyi kurulduğu günden bu yana yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte katılımcı demokrasinin en güzel örneklerini sergilemektedir. Zonguldak Kent Konseyi şehrimizin eksikliklerini görerek ‘Zonguldak tartışıyor’ adlı toplantılar düzenleyerek halkımızla belediyemiz arasında köprü vazifesi görevi görerek şehrimizin sorunlarını gündeme taşıma olanağı bulmuştur. Kent Konseyi şehrimizin sorunlarını gündemde tutarak toplumun ilgisini çekerek yapılacak işlerin toplumun sinerjisiyle gerçekleştirmektedir. Toplumu harekete geçirmenin mümkün olduğu bilinci ile çalımlarını sürdürmektedir. Zonguldak Kent Konseyini önemsiyor, birlikte çalışmanın faydalı olduğu bilincini taşıyoruz.”

Uzun “Demokratik yönetimi” hayata geçirebilmek umudu ile adayım”

Kent Konseyi başkan adayı Nazmiye Uzun toplantıda yaptığı konuşmada şunları konuştu:

“Kent Konseyi’nde esas olanın kent yönetimine katılım mekanizması olması; 100 bini aşan nüfusu olan kentin mahalli politikalarının daha fazla bireyin katılımı ile oluşturulmasını, hemşerilik hukukunun ve kentlilik bilincinin geliştirilmesini içeren kurum olması sebebiyle önemsiyorum. Ayrıca kentlilik bilincinin demokrasiyi algılama ve uygulama kültürü ile orantılı olduğuna inanıyorum. Hemşerilik hukukunun ise herkesin nüfus kütüğüne kayıtlı olduğu yerin değil ikamet ettiği beldenin hemşerisi olması gerektiğine inanıyorum.

Kent Konseylerinin mali özerkliği olmaması belediyelerin vesayeti altında bulunmaları gibi olumuz durumlar oluşmaktadır. Kent Konseylerinin karşı karşıya oldukları sorunların üstesinden gelebilmeleri için henüz geniş bir katılımla ele alınmayan ancak akademisyenlerce iki temel öngörü görülmektedir. Bu öneriler kent konseylerinin mali özerkliğe ve tüzel kişiliğe kavuşturulmalarıdır. Bu iki öneriden özellikle tüzel kişilik önerisinin kabul görmesi oldukça zor görülmektedir. Böylesi bir değişim seçilmişler açısından bir tehdit olarak görülebilir. Ayrıca Kent Konseylerinin sivil toplum ayağından alacakları güç ile yerel de bir denetim mekanizmasına dönüşmesi belediye yönetimleri açısından arzu edilmeyen bir süreç olabilir.

Zonguldak’ta ikamet eden tüm hemşerilerimizi Zonguldak’ın bir parçası yapmak anlamlı bir örgütlülüğü getirmektedir. Tüm hemşerilerimizi kentin sorunlarının çözümüne dahil edebilmek için kent konseyinin önemli bir mekanizma olduğu, pratikte güçlü bir yerel taahhüt olmadan sürdürülebilir kalkınmada ekonomik, çevresel ve toplumsal birlikteliğin sağlanmasının zor olacağı bilinci ile etkin katılımcılığın yaygınlaştırılıp uygulanabilmesi, katılım süreçlerinin oluşturulması ve emeğin başkenti olarak gerek ülkemize gerekse tüm dünyada ‘onurlu direniş kenti’ olarak bilinen Zonguldak’ta ‘Demokratik yönetimi’ hayata geçirebilmek umudu ile adayım.”

Sezgin “Çözülmeyen sorunlarımız var”

Kent Konseyi Başkan Adayı Yesari Sezgin toplantıda yaptığı konuşmada kentimize sahip çıkmamız gerektiğini, Zonguldak çözülmemiş sorunlarının olduğunu ifade edere “Kent Konseylerinde amaçlarından bir tanesi kentimizi evimiz gibi sahipleneceğiz. Nasıl evimizi güzelleştiriyoruz. Evimizden dışarı sokağa çıkınca da kentimizi güzelleştirmeye çalışacağız. Kentimize yeterince sahip çıkmıyoruz. Kentimiz için çalışmalarımızda aktif olmamız gerekiyor. Katılım çok önemli. Yönetime katılma için Kent Konseyi’ne katılım artması gerekiyor. Çalışma grupları, meclislerin daha fazla dinamik ve katılım fazla olmasa gerekiyor. Zonguldak’ın sorunlarının çözümü diğer illerden zor gözüküyor. Önemli sorunlarımız var. 2006 yılından beri çözülmemiş Lavuar alanı sorunu var. Zonguldak’ın 1 buçuk yıl içerisinde çözmesi gereke mülkiyet sorunları var. Bu sorunları en iyi yaşayan bilir. Biz muhtar meclisi kuracağız. Bu meclisle bütün mahallelerdeki sorunları, olup biteni öğreneceğiz. Seçimin hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından divan kurulu seçimi başlattı. Oy kullananların kargaşa ve meydana getirdiği tartışma nedeniyle seçim devam ederken aday Nazmiye Uzun divana seçimin iptali için dilekçe verdi. Fakat divan tarafından kabul edilmedi. Seçim bittikten sandığın açılmasıyla yine itirazlar devam etti. Oy kullananların sayısı 103 çıkarken sandıktan 126 çıktı. Nazmiye Uzun’un tarafı seçimin iptali için ısrar ederek, Sezgin tarafı ise, fazla oyların çıkarılması gerektiğini söyledi. Divan başkanı Ertem, oyların sandıktan fazla çıkmasının nedeninin oy kullananların imzalarının atmaması olduğunu belirterek oyların sayımına karar verdi. Sandıktan 3 geçersiz oy çıkarken, 79 oyla Yesari Sezgin Kent Konseyi başkanlığına seçildi. Uzun ise 44 oy aldı.

Seçim bittikten sonra konuşan Uzun, oylamanın karmaşa içerisinde usule uygun yapılmadığını ifade ederek itiraz edeceklerini söyledi.

Sezgin, seçimin sona ermesinden sonra konuşmasında, güzel ve demokratik bir seçim olduğunu oylama sırasında meydana gelen karmaşadan dolayı olumsuz bir durum oluştuğunu ifade ederek bununla ilgili bir düzenleme yapacaklarını ve çalışmalarına devam edeceğini söyledi.(Aykut KARA)