5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Savunma güvencesi en temel insan haklarından biridir ve yaşama hakkı kadar kutsal sayılır” dedi 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle belediye basın bürosundan yaptığı açıklamada, “Ülkemizde hukukun her zamankinden daha çok tartışma konusu olduğu bir zamanda Avukatlar Günü’nü kutluyoruz. Bağımsız yargı, ülkelerdeki demokratik düzeyin temelgöstergesidir. Yargının bağımsız olmadığı ülkelerde tüm kurum ve kurallarıyla işleyen eksiksiz demokrasinin kurulması mümkün değildir. Türkiye’de yargının, siyasi müdahalelerle zaman zaman iktidardaki partilerin, zaman zaman cemaat ya da çıkar çevrelerinin eline geçtiği ve dolaysız olarak da bağımsızlığını kaybettiği bilinen bir gerçektir. Nihai amacı adaletli bir devletle huzur ve güven içinde yaşayan bir toplum inşa etmek olan hukuk, bu çevrelerce, karşısındakini yok etme silahına dönüştürülünceülkemizi felakete sürükleyen unsur haline gelmiştir. Nitekim 15 Temmuz kalkışmasının altında, hukuk yoluyla devlette yapılan tasfiyelerin, toplumsal yaşama yönelik müdahalelerin payı çoktur” 

AVUKATLAR ADALETİN GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLAR

Savunma güvencesinin adil yargılanma hakkı kadar hukukun temel göstergelerindenolduğunu söyleyen Kantarcı, “Savunma güvencesi en temel insan haklarından biridir ve yaşama hakkı kadar kutsal sayılır. Günümüz dünyasında, hak arama özgürlüğü ve savunma hakkı bulunmayan kişilerin kendilerini özgür ve mutlu hissetmeleri mümkün değildir. Haklarını kullanamayan kişilerin diğer hak ve özgürlüklere ulaşması mümkün görünmemektedir. Hak ve hukukumuzu korumak için yasalar önünde bizlere yol gösteren avukatlar, bu hakkı kullanarak kendimizi mutlu hissetmemizi sağlar. Başta devlet olmak üzere her türlü otorite karşısındainsanları savunarak adaletin tesisine hizmet ettiği için de son derece saygın bir mesleğe sahiptirler” dedi. 

SAVUNMAYA GETİRİLEN YASAKLAR KALDIRILMALIDIR

Kantarcı açıklamasını, “İçinde yaşadığımız şu günlerde anayasa ve Türkiye’nin kabul ettiği uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan savunma hakkını kısıtlamaya yönelik pek çok girişimmevcuttur. Çıkarılan bir OHAL kararnamesiyle, sanıkların avukatlarıyla görüşebilmesi ve sorgunun her aşamasında avukat bulundurmasını kısıtlayan hükümler getirilmiştir. Bu düzenleme ile bir temel hak kullanılamaz hale getirildiği gibi ceza hukukun en temel ilkeleri de ihlal edilmektedir. Yine bu kararnamelerle insanlar, hiçbir yargı kararına dayanmadan, savunma almaya gerek duymadan işlerinden çıkarılmakta, mallarına el konulabilmektedir. Savunmaya getirilen yasakların acilen kaldırılması, ülkemizin demokratikleşmesi açısından son derece önemlidir. Adaletin sağlanmasından kimsenin endişesi olmamalıdır. Bu duygularla tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum” diyerek tamamladı.