Halkın Sesi, TTK Karadon Müessesesi’nin özelleştirilme kararını Zonguldaklılara sordu…

“Şehrin sonu olur”

 

Halkın Sesi Muhabiri Aycan Karadağ dün TTK’ya bağlı Karadon Müessesesi’nin özelleştirme kapsamına alınma kararını Zonguldaklılara sordu. Devlet madenlerinin özelleşmesi halinde iş güvenliğinin hiçe sayılacağını ve ucuz iş gücü ile daha çok kazanmak isteyen patronların toplu ölümlere sebep olacağını düşünen Zonguldaklılar biran önce kararın iptalini istediler. TTK’nın özelleştirilme kararının kentin sonu olacağına inanan yurttaşlarımız, tüm şehri madenlere ve madencilere sahip çıkmaya çağırdılar…

Hüsnü Kethida (42)- Esnaf:  Özelleşirse, Zonguldak’ın ekonomisinin için kayıp olur. Büyük bir oran da göç var bu daha da artar. Özelleşen maden ocaklarının durumu ortada. Bunu göre göre bu katliama sürüklemek akıllıca değil. İşçilerin durumu ortada bir de özelleşirse durum ne olur düşünmek bile istemiyorum. Daha ilerici yöntemleri kendimize örnek almalıyız bu böyle olmaz.

Arif Gök (25) - Kuaför:  Özelleşmesi iyi olmayacak. Madencinin torunları olarak madenciye sahip çıkmalıyız. Madenciler taşeron düzene geçtiğin de durumları ortada. Buna engel olunmalı. Özelleşme artarsa kaçak ocaklarını sayısı da artar. Ve buralarda iş güvenliği yok denecek derecede az. İşçiler köle değil ve buna engel olunmalı.

Yüksel Çevik (46)- İşçi:  Özelleşirse ekonomiye olumsuz anlamda büyük etkisi olur. Bu havza da tek iş alanı ve onu da gün geçtikçe bitiriyorlar. En çok göç veren kentler arasındayız. Özelleşirse daha da dar bir döngüye döner. İşçiyi hiç mi düşünmüyorlar? Birçok işçi kapıya koyulacak. İş güvencesi olmayacak, tek bir ağıza bakacaklar. Taşeronlaşan şirketlerin durumunu kent olarak görüyoruz. Üretimin de daha da düşeceğini düşünüyorum.

Deniz Umut Erol (23)- Öğrenci:  Özelleştirilmesine sonuna kadar karşıyım. Madenler kamunun ve halkın ortak malıdır. Bu özelleştirilemez. İşçilerin emekçilerin durumunu düşünmeleri gerekir. Özelleşirse işçi sayısı azalacaktır ve kentin işsizlik oranı yükselecektir. Zaten özelleştire özelleştire bir şey bırakmadılar. Bu kentin maden kültürü vardır ve bunu yok etmeye hakları yoktur.  Zonguldak’ın başlıca geçim kaynağını da yok ederse ne kalır geriye. Özelleştirildikçe kendi yandaşlarına peşkeş çekiyorlar. İşçinin yaşamını düşünmüyorlar. Bu kent madencilerindi, halkındır ve halkın kalacaktır.

Hüseyin Karadağ (56)- Emekli: Madenler halkındır özelleştirilemez. Bu kentin tek geçim kaynağı madenlerdir. Bu kentin kültürü, bu kentin varlığıdır madenler. Madenler özelleşirse kent ciddi sorunlar içine girecektir. İşçiler işten çıkartılacak, düşük ücretle çalıştırılacaklar. İşsizliği çoğaltarak işçileri köle haline dönüştürecekler.  Özelleşmesi durumunda kentin sonu olur. Kenttin kültürünü yok ediliyor. Madenciye sahip çıkılmalı ve madencinin yanında olunmalıdır. Bu nedenle madenlerin özelleştirilmesine karşıyım.

 

Mete Akar (56)- Emekli: Ben özelleştirilmesine karşıyım. Dış emperyalistlerle birlikte işbirlikçilerin paylaşmasıdır. Madenler bu kentindir. Öyle kalmalıdır. Sendikalar da kalmadı ve bu yüzden işçilerin hiçbir güvencesi yok. İşçiler belirli bir ücrete mahkum edilmek, sosyal güvencelerini almak ve modern köle yapmak istiyorlar. Bu kente bu yapılmamalıdır. Madencinin kenti Karaelmas diyarı burası. Madeni bitirerek, kenti bitiriyorlar.

Orhan Güvercin (40)- Esnaf:  TTK özelleşirse bu kent kepekleri kapattığı gündür. Bu kent madenin ve madencinin kentidir. Alın terinin, emeğin yeridir. Bu kentin damarlarını atmak bölmek bu kenti bitirir. TTK özelleşirse birçok işçi isten çıkarılacak ve bu kent yine büyük bir göç verecek. En çok göç veren kentler arasındayız bu kente yakışmıyor. İşçilerin güvenliği, işçilerin hakkını hiçe atmaktır özelleştirmek. Bu kent su an kasaba gibi ve TTK özelleşirse mahalleye döner.

Ali Topal (44) -İşçi:  Bu devlet kendi alanının da işi beceremiyor. Müdür kendi elemanı alıyor, adaletsiz ve doğru işlemiyor. Olan işçilere oluyor bundan daha ne kötü olabilir. Özelleşsin. Şerefimle asgari ücretimi alırım en azından.