Yaşanabilir Zonguldak Platformu Şeker Kanyonu’na yapılacak HES’e karşı çıkmak için Yenice’ye gitti. Platform sözcüsü Ahmet Öztürk, “Kanyon dünya mirasıdır. HES yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Yaşanabilir Zonguldak Platformu kalabalık bir grupla Şeker Kanyonu’na yapılması düşünülen HES’e karşı çıkmak için Yenice’ye gitti. Çaycuma ve Bartın’dan gelen gruplarla birlikte Yenice Atatürk Anıtı önünde Yenice Platformu üyeleriyle buluşan katılımcılar, burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, CHP Karabük İl Başkanı Abbullah Çakır, MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, CHP Karabük Merkez İlçe Başkanı Mehmet Durum da hazır bulundu. TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, TEMA Karabük Temsilcisi Murat Alan, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Zonguldak Temsilcisi Saniye Cicibaşoğlu, Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Eğitim-Sen Zonguldak İl Sekreteri İsmet Akyol, TEMA Çaycuma Temsilcisi Selçuk Ünsal, Zonguldak Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman, Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt’un yanı sıra çevre aktivistleri ve doğa yürüyüşçülerinin de bulunduğu kalabalık topluluğu Yeniceliler Platformu Sözcüsü Mustafa Akay karşıladı.

 

BUGÜN MÜCADELEMİZ BAŞKA BİR BOYUT KAZANDI

Yenice Atatürk Anıtı önünde Yenicelillerin katılımıyla sayıları 500’e yaklaşan katılımcılara ilk olarak Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay seslendi. Akay, “Bugün Zonguldak’tan, Bartın’dan, Çaycuma’dan, Devrek’ten Karabük’ten gelen arkadaşların katılımıyla mücadelemiz başka bir boyut kazandı. Bizlere şeref verdiniz, onur verdiniz. Yenice halkı siyasi parti, ideoloji ayrımız gözetmeden sıkılmış bir yumruk gibi bir araya gelmiştir. 7’den 70’e herkes yapılması düşünülen HES’e karşıdır. Halkımız gerek Orüs’ün özelleştirilmesi sürecinden, gerekse Büyük Madenci Grevi’nden deneyim sahibidir. Adım adım mücadeleyi yükseltip her yolu deneyerek bir dünya mirası olan Şeker Kanyonu’nu koruyacağız” dedi.

 

HERKES HES’E KARŞIYSA ŞİRKET KİMDEN CESARET ALIYOR

Daha sonra konuşma yapan Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, “Yenice Şeker Kanyonu yalnız Yenicelilerin, yalnız Karabüklülerin, yalnız Zonguldak ve Bartınlıların, yalnız Türkiyelilerin değil, tüm dünya insanlığını ortak değeridir. Bu kanyonu korumak bir insanlık görevidir. Ve biz bu görev nedeniyle buradayız. Burada ilginç bir durum var. Yenice halkı kurduğu Yenice Platformu aracılığıyla bu HES’e izin vermeyeceğini tüm dünyaya ilan etmiştir. Yenice Belediye Başkanı HES’e karşı olduğunu bulduğu her fırsatta dile getirmektedir. İldeki tüm siyasi partilerin değerli temsilcileri şu an aramızdadır. Öyleyse sormak hakkımızdır. Şeker kanyonu gibi bir dünya mirası olan doğal değere HES yapma cüretinde bulunan şirkete bu cesareti kimler vermektedir. Bunu aydınlatmayı da önümüze bir görev olarak koyuyoruz. Bunu başaracağımızdan da kimsenin şüphesi olmamalıdır” dedi.

 

BU KARAI DERHAL GERİ ALIN VE ÇALIŞMALARI DURDURUN

Öztürk sözlerini, “Buradan Karabük Valiliğine, Karabük İl Genel Meclisine sesleniyoruz. Lütfen almış olduğunuz kararı geri alınız ve bu doğrultudaki çalışmaları derhal durdurunuz. Şeker Kanyonu gerek oluşturduğu kendine özgü ekosistemi, gerek içindeki doğal ve jeolojik oluşumlar, endemik türler açısından son derece zengindir. Atalarımızdan devraldığımız bu doğal varlığı bozulmadan torunlarımıza devretmek gibi bir görevimiz vardır. Bu görevimizi yerine getirmek için her türlü çabayı harcayacağımızı Yenice meydanından ilan ediyoruz. Bu bölgede yaşayan bütün insanlar gibi, ülkenin dört bir yanında bulunan vicdan sahibi insanlar da Yenice halkının yanındadır. Bütün süreçte gelişmeleri titizlikle takip eden Yenice platformunun yanında olacağımızı, ortaya koyacakları tüm eylemlere destek vereceğimizi buradan ilan ediyor, bu kötü hava koşullarında çağrımıza uyarak gelen siz değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı.

 

İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURULDU

Daha sonra Şeker Kanyonuna geçen katılımcılar burada bir insan zinciri oluşturdu. Kuvvetli yağmura aldırış etmeyen doğa gönüllüleri, bu doğal varlığı korumak için her türlü çabayı harcayacaklarını dile getirdi. Katılımcılar burada, “Derler Özgürdür, özgür kalacak” sloganları attı.

 

DURUM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

İnsan zinciri oluşumun ardından Yenice Belediyesi tarafından Yenice Ormanları içinde yeni yapılan Seyir Terası ve Bungalov Tesislerine geçen doğa gönülleri burada bir değerlendirme toplantısı yaptı. Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay’ın da katıldığı toplantıda HES süreci ele alınarak bundan sonraki yol haritası tartışıldı. Katılımcılar daha sıkı iletişim ve işbirliği içinde olarak, süreci hep birlikte takip etme kararı aldı. Toplantıda alınan bir diğer karar da, halen devam eden HES karşıtı imza kampanyasında toplanan imzaların İl Genel Meclisine topluca teslim edilmesi oldu.