Meteorolojiden yapılan uyarı kuvvetli sıcak hava dalgısının geldiği yönünde. Uzmanlar ise vatandaşları aşırı sıcaklara karşı uyardı. Vatandaşlar, sıcak havalarda, güneş yanıklarının yanı sıra, sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda tedbirli olmaları istendi. Hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde daha artacağı belirtilirken, vatandaşlara bol sıvı almaları, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip yağlı gıdalar ve alkolden kaçınmaları belirtildi.

AŞIRI SICAKLARDA YAPILMASI GEREKENLER

Sıcak havalarda yapılması gerekenler kadar, kaçınılması gereken noktalar da önemli… Uzmanlar artış gösteren sıcaklarda vatandaşları sağlık konusunda tedbirli olmaları açısından uyardı. Hava sıcaklıkları artınca vücut buna bağlı bir takım savunma mekanizmaları gösterir. Bu savunma mekanizmaları, belli bir ısıya kadar vücudu koruyabilir. Ancak dış ısının 40 derece ve üzerine çıktığı durumlarda vücudun koruma özelliği de azalır. Özellikle havada bulunan nem yüzde 70’in üzerine çıktığı zaman vücut terleme özelliğini kaybeder ve kişi vücut ısının dışarı atamaz. Vücut terleyemeyince ısı düşmediği için vücut ısısı artar. Tüm bunlar da kalbin gereğinden fazla çalışmasına, kişinin ateşinin yükselmesine, organlarının yetersizliğine hatta şuur kaybına kadar gidebilecek ciddi rahatsızlıklara sebep olur.

KLİMALARIN ALTINDA UZUN SÜRE BULUNMAYIN!

Klimaların filtrelerinin düzenli olarak kontrol edilip temizlenmesi, çok önemlidir. Çünkü birçok hastalığa klimalardan yayılan mikroplar sebep olmaktadır. Uzmanlar “Çok nemli ve sıcak havalarda güneşe uzun süre maruz kalmayın!”diye uyarıyor. Saat 11:00 ile 16:00 arasında güneşin zararlı ışınları daha fazla yeryüzüne yansıdığından bu saatler arasında dışarıda bulunmak tehlikeli olabilir. Güneş ışınlarının yeryüzüne daha dik açı ile geldiği öğlen saatlerinde ağır işler ile uğraşmayın!  Tarım işçileri, inşaat işçileri, yol işçileri gibi direk güneş altında çalışan insanlar daha fazla ısıya maruz kaldıklarından ısının etkileri bu şartlarda çalışan insanlarda çok daha fazla görülebilir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıda çalışmak zorunda olanların koruyucu şapka kullanmaları ve bol sıvı tüketmeleri gerekir.

ÇOK YAĞLI AĞIR YİYECEKLER TÜKETMEYİN!

Sıcaklarda Akdeniz diyeti yani bol sıvılı, tahıllı, sebzeli, zeytinyağı ağırlıklı bir beslenme şekli tercih edilmelidir. Sık sık az yemek yemek de metabolizmayı çalıştıracağından, vücut direncini kuvvetlendirecektir. Çocukları ve yaşlıları arabada veya kapalı ortamlarda bırakmayın!  Güneş altında çocuklar ve yaşlılar çok daha fazla hassas olabilmektedir. Çünkü yaşlılar için, yaş ile birlikte kalp ve sinir sistemi gibi vücuttaki bir takım sistemler yavaşlar. Bu durum, ani ısı değişimlerini tolere edememelerine neden olur. Ani tansiyon düşüklüklerinde kalbin daha fazla çarpması gerekir. Yaşı ilerleyen insanlarda ise kalp sistemi düzenli çalışmadığından bitkinlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Buna bağlı olarak cilt yapısı bozulmaya ve kırışmaya başlar, cilt terleme eylemini gerçekleştiremediği için vücut soğumaz. Yaşlılar ve çocuklar için kat kat kıyafetler yerine pamuklu vücudun nefes almasını sağlayacak giysiler tercih edilmelidir.

ANİ ISI DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI VÜCUDUNUZU KORUYUN!

Ani ısı değişikliklerinde vücut kendisini korumak için bir takım önlemler alır. Kişi, bu önlemlerin önünde durmamalıdır. Vücut ısındığı zaman soyunmak, üşüdüğü zaman giyinmek gerekir. Eğer yaz mevsimde, “Cekete ne gerek var?” derseniz, o zaman vücut stres altına girer. Bağışıklık zayıflar ve hastalanırsınız. Ani ısı değişikliklerinden daha az etkilenmek için mevsimine göre giyinmek gerekir. Sıvı ihtiyacı özellikle yaşlılar, çocuklar ve bebekler için çok önemlidir. Çocuklar da yaşlılar da genellikle dışarı bağımlı olarak yaşamak zorundalar. Dolayısıyla onların sıvı tüketimine, kıyafetlerine bizim dikkat etmemiz gerekir. Bakıma muhtaç hastaların özellikle sıcakta kapalı ortamlarda havasız kalmamaları için, ev içinde de mutlaka hava sirkülâsyonun sağlanması çok önemlidir.

 Haber: Nermin AKKAYA