Kapuz Plajı tartışmalarına ZOKEV Başkanı Zafer Kalafat da katıldı:

“Mavi bayraklı Kapuz Plajı ulusal, hatta uluslararası ölçekte ilimizi tanıtacak kentsel varlığımızdır. Kent için ‘biricik’ olma özelliğine sahip olduğu kadar, yaşam kalitesi açısından stratejik önemdedir.”

 

Belediye, Valilik, Zonguldak Kömürspor üçgeninde tartışma konusu olan kapuz Plajı ile ilgili bir açıklama da Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV)’ndan geldi. ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat yazılı bir açıklama yaparak, “Son günlerde kentimizin en değerli doğal varlıklarından biri olan Kapuz Plajı üzerinde yoğun tartışmalar yapılıyor. Zonguldak Valiliğinin bir mahkeme kararını gerekçe göstererek, yıllardır işletmeciliğini yapan Zonguldak Belediyesine, plajın, işgalsiz şekilde teslim edilmesi talebiyle başlayan tartışma, Zonguldak Kömürspor’un da içine çekilmesiyle adeta kördüğüme dönüştü. Zonguldak’ın tarihi, sosyal, kültürel, doğal her türlü değeri üzerinde çalışmalar yapan, bunları koruyup gelecek kuşaklara aktarmayı görev bilen Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı olarak, bu konudaki görüşlerimizi kamuoyuna açıklamayı görev biliyoruz” dedi.

 

KAPUZ PLAJI KENT İÇİN BİRİCİK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIMAKTADIR

Kalafat açıklamasını, “Kapuz Plajı, Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEEE) tarafından ‘mavi bayrak’ ile ödüllendirilmiş, Karadeniz Bölgesi’nde bu unvanı taşımayı hak kazanmış az sayıdaki plajdan biridir. Yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği konularında yüksek standartlar içeren mavi bayrak, yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde turizm ve çevre sektörlerini bir araya getiren çok saygın ve tanınmış bir ekoetikettir. İlimizde bu vasıflara sahip başka doğal varlık da bulunmamaktadır. Hiç kuşku yok ki, mavi bayraklı Kapuz Plajı ulusal, hatta uluslararası ölçekte ilimizi tanıtacak kentsel varlığımızdır. Kent için ‘biricik’ olma özelliğine sahip olduğu kadar, yaşam kalitesi açısından stratejik önemdedir. Tüm kentin gözbebeği gibi koruması gereken böylesi bir varlığın, kısır tartışmaların odağında tutulması kabul edilemez” diyerek sürdürdü.

 

MAVİ BAYRAK ETİKETİ TEHLİKEYE DÜŞÜYOR

Zonguldak Belediyesine pek çok eleştirileri olduğunu ama Kapuz Plajı’nda doğru işletmecilik yapıldığını iddia eden Kalafat, “Kentsel yaşam kalitesini düşürdüğü, kentin doğal ve tarihi dokusunu tahrip ettiği, yaptığı uygulamalarla büyük bir imar kirliliği yarattığı, Zonguldaklılık ruhu ve bilincinin gelişimine katkı sunamadığı gibi pek çok gerekçe ile sıkça eleştirdiğimiz Zonguldak Belediyesi, yıllardır kendine tahsisli bulunan Kapuz Plajı’nda başarılı bir işletmecilik yapmaktadır. Plajın doğal dokusunu bozmadan korunmasını sağlayan; su ve çevre kalitesi kadar can güvenliği ve diğer hizmetlerdeki standartları da yükseltip marka değeri kazandıran belediyemize, kent olarak teşekkür borcumuz bulunmaktadır. Sıfatı, kentsel yaşamdaki yeri, önemi ne olursa olsun bu özellikteki bir plajın işletmeciliği, deneyimi olmayan kişi, kurum ya da kuruluşlara devredilemez. Devri halinde, kurtarma hizmetlerinden su analizlerine, çevre temizliğinden atıklarla atık suların toplanmasına kadar özelliği olan pek çok hizmetin yürütülmesinde sorunlar yaşanacağı açıktır. Bu durum plajın mavi bayrak etiketinin geri alınması gibi bir tehlikeyi de barındırmaktadır” dedi.

 

KAYITSIZ ŞARTSIZ ZONGULDAK BELEDİYESİNE VERİLMELİDİR

Kalafat açıklamasında, “Nitekim yaz sezonunun iyice yaklaştığı şu günlerde, yürütülen anlamsız tartışmalar nedeniyle plajın bakımı, sezon hazırlıkları yapılamamaktadır. Tek kelimeyle kent halkının cezalandırılması anlamına gelen bu garabete derhal son verilmelidir. ZOKEV olarak yukarıda saydığımız nedenlerle plajın kayıtsız şartsız Zonguldak Belediyesine devredilmesinden yanayız. Bin bir güçlükle kazanılan mavi bayrak etiketine zarar verecek her türlü yaklaşıma şiddetle karşı çıkıyoruz. Bir başka güzide kuruluşumuz olan Zonguldak Kömürspor içinse Tersane, Orta Kapuz ya da Uzunkum plajlarından birinin ihya edilmesini, böylece, kulübe gelir elde edileceği gibi, Kapuz Plajı’nın yükünün de azaltılacağını düşünüyoruz” şeklindeki ifadelere de yer verdi.

 

HERKESİ UYARIYOR, SAĞDUYUYA ÇAĞIRIYORUZ

Kalafat açıklamasını “Sosyal, ekonomik, kültürel açıdan her geçen gün daha da gerileyen, insanların hoşça vakit geçirebilecekleri mekânları ‘kötü kullanım’ yüzünden kaybeden ve bu nedenle kentsel yaşam kalitesi sürekli gerileyen Zonguldak’ta, bir de Kapuz Plajı gibi ‘biricik’ değerin yok edilmesi düşünülemez. Böyle bir sonuç kente yapılacak en büyük ihanetlerden biri olacaktır. Sorun anlık duygularla konuşulmayacak, gündelik siyasete malzeme yapılmayacak kadar önemlidir. Bu konuda herkesi uyarıyor, sağduyuya çağırıyoruz” diyerek bitirdi.