Zonguldak Halk sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından 31 Mayıs Dünya Tütünsüz gün etkinlikleri kapsamında kent Merkezi  Şehitler  parkında sigarayı bırakma standı açtı.

      Müdürlük basın bürosundan verilen habere göre Sigarayı bırakma standına gelen vatandaşlara Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Fatih Akca ve Merkez Toplum Sağlığında görevli personeller tarafından  vatandaşlara karbonmonooksit solunum testi yapıldı. Daha sonra solunum testi yüksek çıkan vatandaşları Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi,Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin yanı sıra Kdz.Ereğli ve Çaycuma Devlet hastanesinde bulunan sigarayı bırakma polikliniklerine yönlendirdiler ve ardından vatandaşlara sigarayı bırakmayı bilgilendirilen el broşörleri dağıtıldı. 

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uzm Dr. Fatih Akca, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu ;

       Akca, müdürlük basın bürosundan yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi. “   Tütün kullanımı dünyada önlenebilir ölüm sebebidir. Dünya çapında şu an her 10 yetişkin ölümünün 1’inden tütün kullanımı sorumludur. Ülkemizde 20 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Bu önlenebilir ölümlerin yüzde 80′den fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan insanlar arasında olacaktır. 

              Dünya Sağlık Örgütünün bu yıl 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü için belirlediği tema “Tütün, gelişme için bir tehdit!” olarak açıklanmıştır. Tütün kontrolü çabalarını hızlandırmak ve tütünsüz bir dünya yaratmak, yalnızca hükümetlerin değil, vatandaşların da bireysel düzeyde katkı koyması gereken bir alandır. Tütüne harcanmayan para, sağlıklı gıda alımı, sağlık bakımı ve eğitim gibi diğer temel kullanımlar için kullanılabilir. Tütün kullanımını azaltmak, diğer küresel hedeflere ulaşmaya yardımcı olur. Kapsamlı tütün kontrolü, hayat kurtarma ve sağlık eşitsizliklerini azaltmanın yanı sıra üretimde, ticarette ve tüketimde olumsuz çevresel etkilerin önlenmesini de içerir.

             Tütünle mücadelede birinci amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. İkinci amacımız ise sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceklerdir. İlimizdeki beş hastanede Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi (Tel: 0 372 2514361), Atatürk Devlet Hastanesi (Tel: 0 372 2576700), Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Tel: 0 372 2612002), Kdz.Ereğli Devlet Hastanesi (0 372 3150515), Çaycuma Devlet Hastanesinde (Tel: 0 372 6158222)  Sigarayı Bırakma Polikliniklerimiz bulunmakta ve hizmet vermektedirler.Sonuç olarak insan sağlığının en önemli düşmanı sigara ile mücadele etmek ve Dumansız Hava Sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın gününü kutluyor ve sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın 'Dumansız Bir Hava Sahasında' yaşamasını temenni ediyorum “ dedi.