Sol Parti İl Yönetimi, Hükümetin kamuoyunda "işten çıkarmaların yasaklanması" şeklinde duyurduğu kanun teklifinin ücretsiz izne zemin hazırladığını savundu. Sol Parti İl Yönetimi, "Hükümet kamuoyunda ‘’işten çıkarmaların yasaklanması’’ şeklinde duyurduğu kanun teklifini 14 Nisan’da TBMM’YE sundu.Taslakta , işten çıkarmanın yasaklanması ücretsiz izin düzenlemesi ile göstermelik bir hale dönüştürülmüştür" dedi.

Sol Parti Yönetimi tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Dünya ve ülkemiz derin bir sağlık krizinden geçiyor. İlk vakanın tespit edildiği 10 Mart’tan itibaren;zorunlu hizmetler dışında tüm işler durdurulsun, işçilere ücretli izin verilsin, işten çıkarmalar yasaklansın çağrılarını yükselttik. Salgın başladığı günden itibaren işçiler, emekçiler ve yoksul halk kesimlerinin yaşamını sürdürecek, halk sağlığını düzenleyici önlemler alınmak yerine her iş halkla dalga geçercesine yapılmaktadır.(ihaleler devam etmekte ,uçak biletleri ucuzlatılmakta,geçiş garantili köprülerin ödemeleri yapılmakta vb. dır.)Bunların işçi ve emekçiler  için hiçbir önemi olmadığı gibi aksine yaşamlarını güçleştirmekte ve kullanmadıkları yolun, köprünün parasını ödemektedirler. Yönetme kapasitesini yitiren rejim , salgına rağmen sermayeye ve çevresindekilere rant yaratmaya devam etmektedir.

Hükümet kamuoyunda ‘’işten çıkarmaların yasaklanması’’ şeklinde duyurduğu kanun teklifini 14 Nisan’da TBMM’YE sundu.Taslakta , işten çıkarmanın yasaklanması ücretsiz izin düzenlemesi ile göstermelik bir hale dönüştürülmüştür. İşverene tek taraflı işçiyi ücretsiz izne çıkarma yetkisi verilirken,işçinin ücretsiz izin nedeniyle sözleşmeyi  feshetme hakkı da elinden alınmaktadır. Üstelik ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler ‘’ ile işçi tazminatsız olarak işten atılabilmektedir. Bu ‘’tanımsız haller’’ maalesef sadece işveren tarafından rahatça hareket etmeyi kolaylaştırıcı bahaneler olacaktır. İşveren  işçiyi tazminatsız işten çıkarma gücü bulduğu gibi kendisine uygulanacak maksimum yaptırım da asgari ücret (2943 tl) para cezası olacaktır.

Bütün bu sözde ’ işten çıkarılması yasaklanmış’’ işçiye verilecek günlük ücret ise 39,24 tl (aylık 1177 tl) açlık ve sefalet dayatmasıdır !

ÜCRETLİ İZİN , ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ TEMEL HAKTIR !

ASGARİ ÜCRETTEN BİLE VERGİ ALINIRKEN ,SALGIN ÖNLEME ADI İLE  İŞVEREN VE MÜTEAHHİTLER İÇİN  PAKETLER AÇIKLANIYOR ; OYSA YAPILMASI GEREKEN İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR İŞ VE ÜCRET GARANTİSİ ,SOSYAL VE SENDİKAL HAKLARIN EKSİKSİZ GARANTİ ALTINA ALINDIĞI YENİ BİR PAKET AÇIKLANMASIDIR !

PANDEMİDE ÇALIŞMAK SERBEST, GREV-TOPLU SÖZLEŞME YASAK !

İşçilerin mevcut yasada var olan toplu sözleşme ve grev yapma hakkı üç ay süre ile yasaklanmakta ve bu yasak Cumhurbaşkanı kararıyla 6 aya kadar uzatılabilmektedir.İşçiler salgına rağmen ,hayatlarını hiçe sayarak ,başka hiçbir alternatif bırakılmadığı için çalışmak ve ekmeklerini sağlamak zorundadır.Taşeron işçilerin toplu sözleşme süreci de 2021 yılına kalmaktadır. BU YASA GERİ ÇEKİLMELİDİR !

İşçilerin bugüne kadar yürüttüğü mücadeleler ve ödediği bedeller ile kazanılmış hakları bir torbaya doldurulup ,gasp edilmiştir.Bu sömürünün katmerlenmesidir.

GEÇİNEMİYORUZ !  GEÇİNEMİYORUZ !! GEÇİNEMİYORUZ !!!

SALGIN BOYUNCA ELEKTRİK ,SU ,DOĞAL GAZ VE İNTERNET ÜCRETSİZ SAĞLANMALIDIR !

İHTİYACI OLAN HER HANEYE GIDA VE TEMİZLİK MALZEMELERİ ÜCRETSİZ SAĞLANMALIDIR !

İNSANCA YAŞAM ÖZLEMİ İLE DAHA FAZLA SÖMÜRME  HIRSINI UZLAŞTIRMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR . HAYATIN DEĞERLİ OLDUĞU BİR DÜZENİ BİRLİKTE KURALIM ! YAŞASIN 1 MAYIS !"   (Haber Merkezi)