Sazköy halkından, yörelerine taşocağı açmak isteyen Demir Mandencilik’e sert tepki

Demir Madencilik tarafından Saltukova Sazköy’de açılması planlanan taşocağının halk bilgilendirme toplantısı Yeşilyayla Köyü kahvehanesinde yapıldı. Oldukça gergin ortamda yapılan toplantıda, ÇED Raporu’nu hazırlayan yetkililer köylülerin sorduğu sorulara yanıt veremedi. Demir Madencilik ve ÇED Raporu’nu hazırlayan Yasin Doğan Müşavirlik Şirketi yetkililerine tepki gösteren köylüler, “Burayı nereden buldunuz? Cennet doğamızı size katlettirmeyeceğiz. Bu köylü sizi buraya sokmayacak, Uzatmayın, gidin” diye haykırdı. Toplantıya köylülerin yanı sıra Yaşanabilir Zonguldak Platformu’ndan da bir grup çevre gönüllüsü de katıldı. Yoğun katılım nedeniyle kahvehanenin bahçesine alınan toplantıda bu kez duyulma problemi yaşanınca, camiden ses aygıtı getirildi. Yaşanan kargaşa nedeniyle biraz gecikmeli olarak başlayan toplantıda, sunum yapan şirket yetkililerinin sözü köylülerce sık sık kesilirken, başta kaç ağaç kesileceği, göç kuşlarının tesisten etkilenmemesi için ne gibi önlemler alınacağı, yöredeki endemik bitki ve ağaçlarının envanterinin çıkarılıp çıkarılmadığı, su kaynaklarının nasıl etkileneceği, çayır ve meraların korunması neler yapılacağı, tozumanın nasıl engelleneceği gibi sorular yanıtsız kaldı.

 

BU RAPOR KOPYALA YAPIŞTIRLA HAZIRLANMIŞ

O topraklarda doğup büyüdüğünü söyleyen bir kadın katılımcı, ÇED Raporu’nu çok iyi incelediğini ve oldukça özensiz bulduğunu söyledi. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen katılımcı raporda pek çok soruya yanıt bulamadığını ifade ederken, “Raporda Çatalağzı Köyü’nden söz ediliyor. Bu civarda Çatalağzı diye bir köy yok. Muhtemelen bir yerlerden kopyala yapıştır yöntemiyle üretilen rapor, tümüyle uydurma bilgiler içeriyor. Rapor çelişkilerle dolu, bir yerde işletme için gerekli tonlarca suyun Çaycuma’dan tankerlerle taşınacağı söyleniyor, diğer yerde açılacak kuyulardan söz ediliyor. Öte yandan Filyos ve civarının büyük bir arkeolojik zenginliğe sahip olduğu biliniyor. Bu bilindiği halde ÇED Raporu’nda proje sahasının mimari ve arkeolojik miras ile peyzaj özellikleri üzerine hiçbir çalışmaya verilmiyor. Var da biz mi görmedik? Lütfen bu özensiz raporu geri çekin” dedi.

 

MUHTARLARA YOĞUN TEPKİ GÖSTERİLDİ

Toplantıyı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına izleyen ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü görevlisi Orhan Dokumacı’ya da yanlı davrandığı gerekçesiyle karşı çıkan köylüler, zaman zaman projeye destek verdiğini düşündükleri muhtarları da tepki gösterdiı. Hepsinin hükümet yanlısı olduğunu söyleyen köylüler, “Liman yapacaklar, taşı orada kullanacaklar diyorsunuz. Biz doğduğumuzdan beri liman yalanıyla aldatılıyoruz. Liman yapacağız diye tüm topraklarımızı elimizden aldılar. Toprağı istimlak edilerek elinden alınan pek çok köylümüz buradan göç etmek zorunda kaldı. Şimdi kalan bizleri de sürgün etmeye çalışıyorsunuz. Açıkça söylüyoruz. Ya bizi de göç ettireceksiniz, ya da buraya giremeyeceksiniz. Biz buradan gitmediğimiz sürece sizi buraya sokmayacağız.” dedi.

 

TEPKİLERİ DİKKATE ALACAĞIZ

Demir Madencilik Genel Müdürü Nuh Baş’ın ikna çabalarını da  dikkate almayan köylüler, tepkilerini “Demir Madencilik ne zamandan beri yerüstü işletmeciliği yapıyor da deneyimli bir şirket havasıyla bizi ikna etmeye çalışıyor”” cümleleriyle ifade etti. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan jandarma güçlerinin gerginliğin tırmandığı sıralarda araya girerek kavgaya dönüşmesini önlediği toplantı sonuç alınmadan kapatıldı. Köylüler sorularına yanıt alamadıkları gerekçesiyle toplantının bitirilmesine itiraz ederken, bakanlık yetkilileri, her görüşü mutlaka tutanağa geçireceklerini ve bakanlıkta değerlendirme yaparken sorulan sorulara yanıt verilmemiş olmasını dikkate alacaklarını söyleyerek köylüleri yatıştırmaya çalıştı. Bu anonsun ardından toplantı olaysız bir şekilde sona erdi. Taşocağına karşı imza kampanyası düzenleyeceklerini söyleyen köylüler, önümüzdeki günlerde Zonguldak’a gelerek topladıkları imzaları basın huzurunda valiliğe verme kararı aldı. (Fotoğraflar: Gülden Işık)