İlçedeki Barbaros Kutlutaş Ortaokulu öğrencilerinin, öğle tatillerinde evlerine gidebilmeleri için velilere imzalatılan izin belgesinin altına, el yazısıyla eklenen yönetmeliklere aykırı bir ibareyle,çocukların, topluca cuma namazına götürülmesine de izin çıkarıldı.

 

Gündeme peş peşe düşen skandal haberlerle kamuoyunda tartışma konusu olan Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü, bu kez, cuma namazı için yapılan birhülle ile gündeme geldi. İlçedeki Barbaros Kutlutaş Ortaokulunda, öğrencilerin öğle yemeğinde evine gidebilmesi için hazırlanan izin belgesinin altına, el yazısı ile yönetmeliklere aykırı ibareler eklendi. Buna göre öğleyin, çocuklarını, kendi nezaretinde,evlerine getirebilmek için imza verenveliler, çocuklarının, cuma günleri, Din ve Ahlak Kültürü Öğretmeni nezaretinde, topluca cuma namazına götürülmesine deizin vermiş oldu. El yazısı ile yazılan ibarede “okul dışına çıkabilir” şeklinde muğlak ifadeyer alırken, bunun yönetmeliklere kesinlikle aykırı olduğu, okul idarecileriyle, göz yuman İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü yetkilerinin suç işlediği iddia edildi.

 

OKUL DIŞINA ÇIKMASINA İZİN VERİYORUM ŞEKLİNDE MUĞLAK İBARE EKLENDİ

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ders yılı başında, tüm ülke genelinde olduğu gibi, Çaycuma’da da, tam gün eğitim yapan tüm eğitim kurumlarında, öğrencilerin, öğle yemekleri de dâhil, okul dışına çıkmasını yasakladı. Ancak, dışarıda yeme alışkanlığı edinemeyen öğrencilere, velilerinin geliş gidişlerine nezaret edeceğini yazılı olarak beyan etmesi şartıyla, evlerine gitme izini verildi. Bunun için hazırlanan matbu belgenin altına, el yazısı ile “Not: Cuma günleri, öğle arasında, İ. Kürşat Eker Öğretmen nezaretinde, okul dışına çıkmasına izin veriyorum” şeklinde bir ibare eklenerek, çocukların topluca cuma namazına getirilmesinin önü açılırken, bu bizzat velilerin isteğiyle yapılıyormuş gibi bir algı yaratıldı.

 

İLGİLİLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMALIDIR

Duruma tepki gösteren öğrenci velileri Halkın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Okul idarecileriyle Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, hülle yoluyla, yasa ve yönetmeliklerin dışına çıkılmasına nasıl göz yumuyor? Çocukların topluca namazagötürüleceğini gizlemek için, el yazısıyla, muğlak ifadeler eklenerek bazı öğrencilere verilen bu belgeleri kim düzenliyor? İlgili yönetmeliğe göreçocuklarımızın hangi gün, hangi saatler arasında, nereye, ne amaçla götürüleceğini açık olarak yazılması, sonra da ilgili makamdanonay alınması gerekir. Zaten kendi nezaretlerinde, çocuklarını evlerine götüren veliler, şayet dilelerse namaza da götürebilirler. Buna kimsenin itirazı olamaz. Ama böylesi sahte belgelerle çocukların camiye götürülmesi yasalara aykırı olduğu kadar, dinen de günahtır. Çünkü yalanla ibadet bir arada olmaz. ÇocuklarımızınAllah göstermesin başlarına bir kaza gelsesorumluluğu kim üzerine alacak?Bu ayrıca namaza gitmeyen çocuklar üzerinde de sosyal baskı yaratmaktadır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü duruma derhal el koymalı, ilgililer hakkında soruşturma açmalıdır” dedi. (Umut Erses)