Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, basında yer alan haberler üzerine imar yolsuzlukları ve usulsüzlüklerinin adeta merkezi haline gelen Çaycuma’nın Filyos Beldesini mercek altına aldı. İl Müdürlüğü bu kapsamda geçtiğimiz günlerde 15 adet yapı ruhsatına, 26 adet yapı ve bir yapı için alınmış 10 adet yapı kayıt belgesinin incelenmesi sonucunda 3 adet yapının 7 adet bağımsız bölümünün imara aykırı olduğunu tespit etti. 

YIKIM YAPILACAK MI? 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yaptığı tespitler sonucunda İmar yolsuzluklarına göz yuman AKP’li Belediye Başkanı Ömer Ünal’a yıkım kararını iletti. İl Müdürlüğü, Filyos Belediyesine imara aykırı binaların 30 gün içerisinde mevzuata uygun hale getirilmesini ve aksi taktirde yıkımların yapılmasını istedi. Müdürlüğün gönderdiği evrakta, “Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere ve imar mevzuatına aykırı olarak yapılan ya da 27 nci madde kapsamında ruhsat alınmadan yapılabilen yapılardan aynı maddede belirtilen koşullar sağlanmadan yapılanların sahibine, yapı müteahhidine ve aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere, yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre, (…) idari para cezaları uygulanır. “ hükmü çerçevesinde idari para cezası ve anılan Kanunun 32’nci maddesi çerçevesinde ise bahse konu imar aykırılıklarının 30 gün içerisinde mevzuata uygun hale getirilmesi, aksi halde yıktırılması hükümlerini uygulamak üzere ilgili idaresi olan Filyos Belediyesine bildirilmiştir” denildi. 

ŞİMDİ NE OLACAK?
Filyos Beldesinde yapılan kaçak binalar, eksik evraklı ve imara aykırı planlarla ilgili olarak yasal yollara gidilip gidilmeyeceği merak ediliyor. İçişleri Bakanlığı aynı şekilde imar yolsuzlukları ve usulsüzlükleri için AKP’li Kozlu Belediye Başkanı ve meclis üyelerinin 9 ayrı suçtan ötürü yargılanmalarına karar vermişti. Filyos’ta yaşananlarla ilgili 30 günlük süreçte neler yaşanacağı merak edilirken, müteahhitler ve Belediye Başkanı Ömer Ünal hakkında İçişleri Bakanlığına soruşturma izni için gerekli yazının yazılıp yazılmadığı kamuoyunda merak ediliyor.

(Cevdet AKGÜN)