Sözcü Gazetesi yazdı: Hükümet roba yasası ile devlet madenlerini özelleştirmeye hazırlanıyor

RANT SIRASI KARA ELMASTA 

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer, dün yayınlanan haberde 15 yıllık iktidarında çok sayıda kuruluşu özelleştiren, liman, santral ve fabrikaları satan AKP'nin kaynak yaratmak için şimdi de gözünü kömür madenlerine diktiğini öne sürdü.

AMAÇ RANTABL İŞLETME DEĞİL, RANT SAĞLAMAK 

Haberde, kamuya ait varlıkları birbiri ardına satıp özelleştirme rekorları kıran AKP’nin şimdi de TTK (Türkiye Taş Kömürü Kurumu) ve TKİ'nin (Türkiye Kömür İşletmeleri) elindeki bütün kömür sahalarını özel sektöre satmak için düzenleme hazırladığına vurgu yapılırken, kömür ocaklarının rantabl (verimli) işletilmesi için özelleştirmenin yapıldığı açıklandı. Ancak muhalefet milletvekilleri amacın rantabl işletmek değil rant sağlamak olduğunu söylediler. Sendikacılar özelleştirme sonrası kömür ocaklarındaki ölümlerin katlanarak artacağından endişe ediyor. 

ÖZELLEŞTİRME 3-5 İŞADAMI İÇİN YAPILIYOR

Genel Maden İş Sendikası'nın Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, ölümlü iş kazalarının artacağını, işçi kıyımlarının olağanüstü boyutlara ulaşacağını söyledi. Hükümet sıralarına dönüp, “Sizi bugüne kadar kandıran 3-5 işadamı şimdi sizden özelleştirme yapmanızı istiyor. Özelleştirmeyi onlar istedi diye yapıyorsunuz” eleştirisini getiren Mutlu, “Siyaset yapmıyorum, gerçekleri söylüyorum. Zonguldak'ta 2 bin civarında kaçak maden ocağı olduğunu herkes biliyor. Onlardan birinde çalışan gencecik işçinin cesedini hastane kapısına bırakıp kaçtılar. Hesap   sorulmadı. Zonguldak'ı birkaç patronun keyfine teslim ederseniz bedeli çok ağır olur” diye konuştu.