İnceleme sonunda yayımlanan rapora göre, başta AK Kavşak olmak üzere yapılan inşaat çalışmalarında ortaya çıkan hafriyatın kontrolsüz bir şekilde denize dökülmesi, plajın dolmasının olası nedenlerinin en başında geliyor.



Halkın Sesi 24 Aralık 2013 tarihinde “Katil belli” başlıklı bir haber yaptı. Haberde, “Kozlu’nun cennet koyu Değirmenağzı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.  Bir yılda yaklaşık 40 metre derinliğinde iki metre yüksekliğinde dolan koyda, daha geçtiğimiz yazın denize balıklama atlanabilen yerler, şimdi boydan boya çakılla kaplanmış durumda” deniliyor, bunun nedenleri olarak da “Ak kavşak”ile yol kazılarında ortaya çıkan hafriyatın pervasızca denize dökülmesi olarak gösteriliyordu. Barış Doğan imzasıyla yayımlanan haberde bunun bir “devlet suçu” olduğu da uzmanların görüşüne dayanılarak belirtiliyordu.

PLAJ 19 AYDA 42 METRE DOLDU

Haberimiz üzerine resen çalışma başlatan Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi uydu görüntülerinden yola çıkarak bir ön çalışma yaptı. Ön çalışmanın raporu Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ve Doç. Dr. İsmail Hakkı Özölçer imzasıyla “Kozlu Değirmenağzı Plajı Zamansal Değişimi” adıyla üniversitenin internet sitesinde yayımlandı. Raporda, “2011 yılının ağustos ayından 2012 yılının temmuz ayına kadar geçen yaklaşık 1 yıllık sürede süreç tekrar geriye işlemiş ve denizden yaklaşık 8 metrelik bir kazanım meydana gelmiştir. Bundan sonra, Nisan 2013’ e kadar geçen 7 aylık süreçte kıyı dolgusu dramatik bir şekilde artarak, 34 metre olarak gerçekleşmiştir. Bu durum, kıyı çizgisinin en geride olduğu 2011 yılı Ağustos ayından 2013 yılı Nisan ayına kadar yaklaşık 19 aylık süreçte 42 metrelik bir dolguya karşılık gelmektedir.” denildi. Dolgunun olası nedenlerinin de belirtildiği raporda, “Değirmenağzı koyunun birkaç kilometre çevresinde gerek temel kazısı gerekse yol inşaatından çıkarılan hafriyatların denize döküldüğü görülmektedir. Görüntüler dikkatle incelendiğinde bu dökülen malzemenin deniz tarafından aşındırıldığı da anlaşılmaktadır. Bu detaylar göz önünde tutulduğunda, eğer ilgili kurumlar tarafından kıyıda ayrı bir düzenleme ya da dolgu çalışması yapılmadıysa, Değirmenağzı Koyu’nun hızla dolmasının ana kaynağının bu kontrolsüz dökümlerin olması yüksek bir ihtimaldir.” şeklinde görüşlere yer verildi. Raporda yol kazılarından ve Ak Kavşak’tan kontrolsüzce dökülen hafriyatın denizde yaptığı dolgunun uydu görüntülerine de yer verildi.

DEĞİRMENAĞZI ÖKÜŞNE GİBİ YOK OLUR

Raporun sonuç ve öneriler bölümündeyse, “Özellikle son 1 yılda yaşanan hızlı kıyı dolmasına neden olan faktörler devam ettiği takdirde, gelecekte koyun tamamen dolması söz konusu olabilecektir. Bu durumda halkımızın yaz aylarında yararlandığı gözde bir mekânın ortadan kalkması gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır. Benzer bir durum geçmişte Öküşne adıyla anılmakta olan koyda yaşanmıştır. Geçmişte yol inşaatından çıkan ve dere yatağına doldurulan hafriyat, dereyle birlikte taşınarak Öküşne koyunu tamamen doldurmuştur. Bugün Öküşne koy olma özelliğini kaybetmiş kullanılmayan bir kıyı haline dönüşmüştür. Öküşne’de yaşanan durumun Değirmenağzı koyunda tekrarlanmaması için denize kontrolsüz hafriyat dökümünün engellenmesi ve kıyı değişiminin takibi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca bu ön çalışmaya ek olarak, olayın nedeninin net bir şekilde ortaya koyulabilmesi için daha kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.” denilerek Halkın Sesi’nin haberinde işaret ettiği plajın yok olma tehlikesinin son derece haklı olduğu yönünde ifadelere yer verildi.

YETKİLİLER NE DİYECEK

Halkın Sesi o günkü haberinde nüfusu hızla artan Kozlu’da insanların gönüllerince deniz girdiği ender yerlerden biri olan koyun dolmasının tek suçlusunun başta Kozlu Belediyesi, kamu makamlarındaki ilgili bürokratlarla gözü kârdan başka bir şeyi görmeyen hırslı müteahhitler olduğunu belirtmiş ancak başta zamanın AKP’li Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş ve diğer AKP’lilerce “yanlı yayın” yapmakla suçlanmıştı. Bu raporun ardından yetkililerin ne diyeceği, sorumlular hakkında adli ve idari işlem yapılıp yapılmayacağı kamuoyunca merak ediliyor. Raporun tamamı http://afetmerkezi..edu.tr adresinde yayımlanıyor. (Mete Arif Tokmak)