İlçede yeni yapılacak binalara yağmursuyu toplama sistemi kurmayı zorunlu getiren Çaycuma Belediyesinin yeni hizmet binası,birçok özelliğinin yanı sıra, çevresindeki yeşil alanları da kendi topladığı yağmursuyu ile suluyor

 

Çaycuma Belediyesinin yeni hizmete giren belediye binası birçok özelliği ile dikkat çekiyor. Silindirik formdaki mimarisi, işlevselliği ve işçilik kalitesi ile Çaycuma’ya değer katan bir eser olan bina, fonksiyonlarıyla da göz dolduruyor. Kompleks oluşturduğu B Blok’la birlikte, toplam 16 bin metrekare kapalı alana sahip bina, akıllı VRF sistemiyle,hiçbir müdahaleye gerek duymadan kendini soğutup ısıtabiliyor. Dahili haberleşme ve seslendirme, fiber kablo ile hızlı internet erişimi, akıllı aydınlatma sensörleri, uzak lokasyonlardan kontrol edilebilir özellikleriyle bir otomasyon harikası olan binanın 50 adet kamera ile de iç ve dış güvenliği sağlanıyor. Ofisleri birbirinden ayıran duvarlar hariç, dışı da dahil tüm cephelerinin camdan yapılması nedeniyle “saydam bina” diye anılıyor.

 

HİZMET MAHALİ KADAR SOSYAL ALANLARA DA SAHİP

Şık dekoru ve özenli tefrişatıyla da göz dolduran binanın hizmete açılan bölümlerinde 100 kişilik bir nikâh ve eğitim salonu, 42 kişi kapasiteli Belediye Meclisi Salonu, Çocuk Meclisi toplantı salonu bulunuyor. 200 personelin görev yapabileceği açık ofis sistemli çalışma alanına sahip binanın yapımı devam eden ve ağırlıklı olarak sosyal alanlardan oluşan bölümlerindeyse 290 kişilik restoranın yanı sıra, 440 metrekare alana sahip sergi salonu, 237 + 150 kapasiteli çok amaçlı 2 amfi salonu da bulunuyor. Her iki salonun ortaklaşa kullanacağı 260 metrekarelik fuayesi de olan binanın terasında, 360 derece görüş alanına sahip bir kafe de yer alıyor. Terasta ziyaret edilebilecek Çaycuma’nın kültür varlıklarının birebir görüntüsünden oluşan Çaycuminia sergisinin çalışmaları da sürüyor.

 

BİRİKTİRDİĞİ SU İLE 700 METREKARE PEYZAJ ALANI SULANIYOR

Yeni yapılacak binalarda yağmursuyu toplama sisteminin zorunlu olduğu ilçede, taşınılan hizmet binasında diğer özelliklerin yanı sıra bu sistem de kurulmuş bulunuyor.  Bin metrekare alana sahip terastan sifonik sistemle toplanan yağmursuları, toprak altına gömülü 40 metreküp hacme sahip bir depoda toplanıyor. Burada biriken sular hidrofor aracılığıyla binanın çevresindeki peyzaj alanın sulanmasında kullanılıyor. Depoda biriken su, toplam 700 metrekareyi bulan yeşil alanı hiç yağmurun yağmadığı en sıcak yaz günlerinde bile yaklaşık iki hafta yetecek bir rezerve sahip bulunuyor.

 

YAĞMURSUYU TOPLAMA SİSTEMİ KURMAK ZORUNLU

Çaycuma Belediyesi, 2019 Eylül ayı belediye meclis toplantısında, kabul ettiği Yağmursuyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği ile taban alanı minimum 200 metrekare olan yeni yapılarda yağmursuyu toplama ve kullanma sistemi zorunlu hale getirmişti. Buna göre yeni yapılacak yapı projelerinde 60 metrekare brüt alanı olan bağımsız bölümler için 500 litre, 60-120 metrekare için 750 litre, 120 ve üstü için de 1.000 litre depo alanı ayrılması zorunlu kılınırken, sistemi kurup kullananlara, şehir şebeke suyunda yüzde otuza kadar indirim yapılıyor.