İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, yaptıkları çalışmaları ve projeleri hakkında bilgilendirme yaptı

“SUSUZ KÖY YOK, YETERSİZ VAR”

 

Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, dün sabah kentte yayın yapan yerel ve ulusal medya temsilcileri ile bir araya gelerek bu zaman kadar yaptıkları çalışmalar ve önümüzdeki dönem için hazırladıkları projeler hakkında bilgilendirmede bulundu. Yaptıkları çalışmalar sonrasında özellikle köylerde yaşanan su sıkıntısını aşmak amacıyla kentteki tüm köylerde sondaj çalışması yapıldığını ve susuz köy kalmadığını dile getiren Karaveli, yaşanan su sıkıntılarının suyun yetersizliğinden kaynaklandığını vurguladı. Yeni hazırladıkları projelerle birlikte köylerde kanalizasyon hizmetlerini de önümüzdeki dönemlerde bitireceklerini dile getiren Karaveli, “kanalizasyon alt yapıları köylerimizde yetersiz bu noktada bizim önemli bir çalışma yapmamız gerekiyor, önümüzdeki yıllarda iller bankası kanalıyla iller bankasının özellikle hibe ve kredi imkanlarıyla yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

KÖYDES’E 34 MİLYONLUK BÜTÇE

Bu yıl Köylere Destek Projesi (KÖYDES) kapsamında 338 proje hazırladıklarını ve bunun için 34 milyon 236 bin TL bütçe ayarladıklarını söyleyen Karaveli, “Bu yıl biz il genel meclisi olarak il özel idaresi yatırım programı KÖYDES yatırım programı dahil olarak ikisini bir değerlendireceğim. Toplam 338 adet proje düşündük. Yapmak için 34 milyon 236 bin TL bütçemizden ödenek aktardık. Bu projeye bunun 9 milyon 261 bin TL’si Bakanlık’tan gelen KÖYDES ödeneğiydi. Geri kalan yaklaşık 24 bin 974 TL’si Özel İdare yatırım programlarından bizim yol ve ulaşım su ve kanal hizmetleri, Yapı Kontrol Müdürlüğü, İmar Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nü değerlendireceğim. Yol ve ulaşım hizmetlerinden biz toplamda 147.8 km asfalt 75 km asfalt temel hazırlık, 48.5 km tasfiye, 149.9 km stabilize, 141.5 km yol onarım, 311.4 km malzemeli bakım ve toplamda da 1500 km greyderle bakım olmak üzere toplamda 2370 km yolumuza müdahale etmeye çalıştık. Ne kadar başarılı oldu? %90’ın üzerinde başarılı olduk. Her yere müdahale ettik.  Sadece biz bu sene özel idare yatırım programından yaptığımız Ereğli ve Devrek’teki yol programlarında aksama yaşadık maalesef bunun sebebi de yüklenici firmalardan kaynaklanan sebeplerdi. Bu yerler kalacak mı kalacak yerlerde var. Devam edecek mi? Devam edeceğimiz yerler var. Mesela Devrek’teki serme sıkıştırma işlemine önümüzdeki aylarda da veya önümüzdeki zamanda da devam etsek bir mahsuru olmaz sonuçta bu asfalt temel hazırlığı inşallah önümüzdeki yıla da buranın hazırlığını da bitirmiş olacağız. İldeki toplam yol ağımız toplam 3662 km. Bunun 1918 km’sini asfalt. Bu yıl yapacağımız yaklaşık 200km üstündeki asfaltla bizim toplam yapacağımız asfalt 2150 km’ye yaklaşacak. Yol ulaşım hizmetlerinde yaptıklarımız ve yapamadıklarımız bunlar. Su ve kanal hizmetleri vasıtasıyla yaptığımız hizmetler var toplamda bizim 380 tane köyümüz 713 tane köy bağlımız var. Buralardaki toplam su ünite sayımız 1093 adet ünitemiz var bölgemizin genelinde. Susuz köyümüz yok ancak yetersiz suyu olan köylerimiz var bu noktada da bu yıl su ve kanal hizmetleri vasıtasıyla devam eden ihale işlemlerimiz var yani buradaki susuz köylerimizi de minimuma indirmeye çalışıyoruz. Ayrıca su ve kanal hizmetleri vasıtasıyla malzeme yardımlarımız devam ediyor içme sularının bakım ve onarımları sürekli bölgede devam ediyor. İçme suları denetimleri devam ediyor. Kireçlenmelerin önlenmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bir yandan da sondaj çalışmalarımız da devam ediyor” şeklinde konuştu.

KANALİZASYONA İLLER BANKASI DESTEĞİ

Köylerdeki kanalizasyon hizmetlerini tamamlamak adına İller Bankası’ndan kredi kullanılarak önümüzdeki yıllarda sorunu aşmayı hedeflediklerini de belirten Karaveli, “Ayrıyeten de su ve kanal hizmetleri vasıtasıyla kanalizasyon malzeme yardımlarımızda devam ediyor. Bu yardımlarımız nelerdir dersek; koruge boru mesela, sürekli içme suyu borularını vermeye devam ediyoruz. Bu noktada ben bir parantez açmak istiyorum boruları veriyoruz ama kanalizasyon alt yapıları köylerimizde yetersiz bu noktada bizim önemli bir çalışma yapmamız gerekiyor, önümüzdeki yıllarda iller bankası kanalıyla iller bankasının özellikle hibe ve kredi imkânlarıyla yapmak istiyoruz bu noktada da bizim projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili dosyalarımızı Ankara’ya iller bankasına vereceğiz. Ayrıca bizim bölgede yaptığımız çöp toplama çalışmalarımız var. Yaklaşık 9 aylık periyotta biz şuana kadar 6 şantiye vasıtasıyla bildiğiniz üzere bu yıl çöp işini ihale etmedik kendi imkânlarımızla yapmaya çalışıyoruz. 9 aylık süreçte toplam 8766 ton çöp toplamışız yani bahsettiğim 3662 km yol ağında 380 tane köy 713 tane bağlı da çöp toplama hizmetimizi devam ettiriyoruz” dedi.

“MANOLYA PARK PROJESİ FARKLI BİR ÇEHRE KAZANDIRACAK”

Zonguldak Valiliği, İl Özel İdaresi ve BAKKA tarafından hazırlanan Manolya Park Projesi’nin kente farklı bir çehre kazandıracağını da vurgulayan Karaveli, “Amaç her zaman bölgeye daha iyi hizmetler yapabilmek. İnşallah zamanla bölgemizdeki hizmetler daha da yükselerek artacak ve devam edecek bundan kimsenin şüphesi olmasın. Özellikle ben bir konuya daha değinmek istiyorum. Biz insanımıza daha iyi hizmetler yapmak zorundayız. İlimize başka anlam katacak, başka bir yöne çekecek şeyler yıllardır bekletiliyordu. Özellikle İl Genel Meclisi olarak bizim bu projelerin her zaman arkasında olacağımızın mesajını şimdiden vermek istiyorum. Düşünülen Manolya Park Projesi gerçekten ilimize farklı bir çehre kazandıracak. Yıllardır orda atıl bekleyen çekekler dediğimiz bölge insanımızdan uzak bir noktaydı. İnşallah güzel bir projeyle orayı halkımıza sunacağız. 69 ambarlarında yapılan çalışmalar ilimiz açısından çok önemli. Devamında Merkeze bağlı Eceler Köyü’ne yapmak istediğimiz proje yöresel bir boyuta taşıyacak. Ürün pazarı hem buraya ekonomik  anlamda katkı sağlayacak hem de insanımızın oradaki ticaret anlayışını daha farklı var bu alanları da turizme kazandırmak istiyoruz. Bununla ilgilide çalışmalarımız başladı. Akabinde Harmankaya Şelaleleriyle ilgili meclisimizden çıkan bir karar” dedi.

“GÖKGÖL ATIL DURUMDAYDI”

Yaklaşık 2 sene önce meydana gelen sel felaketi sonrasında Gökgöl Mağarası’nın harabe hale geldiğini ve İl Özel İdaresi tarafından yapılan restorasyon çalışması sonrasında kentin yüz akı olduğunu da söyleyen Karaveli, “Gökgöl Mağarası bugün bizim gerçekten de yüz akımız olmuştur şuana kadar 18 binin üzerinde bir ziyaretçi 4 aylık bir periyotta Gökgöl mağarasını ziyaret etmiştir. Daha iki yıl öncesine kadar Gökgöl mağarası atıl durumdaydı. Biz burayı turizme kazandırdık” şeklinde konuştu.

“TOPRAKLA İLGİLİ ÜRETİM SORUNUMUZ VAR”

Köylerde her geçen gün göç yaşandığını ve üretimin tamamen durduğunu da sözlerine eklleyen Karaveli, bunun en büyük sıkıntısının toprakla ilgili olduğunu da söyleyerek, ”Bizim her zaman meclis kanadıyla yapmak istediğimiz çalışmalar mutlaka var. Nedir bu çalışmalar toprakla alakalı sıkıntılarımız var ilimizde bizim. Yıllardır konuştuğumuz sorunlar var. Maalesef köylerimiz her geçen gün göç vermeye devam ediyor üretim anlamında hiçbir çalışma yok bunun en büyük sebebi toprakla olan sıkıntımız, hükümetimiz yakın zamanda toplulaştırmayla ilgili yeni bir yasa çıkarttı bunun üzerine de bizde çalışmalarımızı başlattık inşallah önümüzdeki günlerde gerekli adımlar bu noktada atılacaktır. Bizim geçen ay katıldığımız AER 6. birleşim toplantısına katıldık Gürcistan’da Karadeniz havzasındaki tarımsal, turizm ve kültürel anlamdaki gelişmelere bizde proje sunmak istiyoruz bununla ilgilide çalışmalarımız devam ediyor” dedi. (Açelya Beyazay)