Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’nın 44 dönüm arazisini Kültür Bakanlığı’na devrettiği öne sürülen Demir Şirketler Grubu yerel basında çıkan haberleri yalanlamadı… Halkın Sesi Soruyor… Fiyos’ta Milli Emlak’a ait imarlı arazinin metrekaresini 135 liradan satan devlet, Demir Madencilik’in sahibi olduğu Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’na ait SİT alanı içerisindeki arazinin metrekaresini bin liradan nasıl satın alabiliyor?

Talan, Rant, Peşkeş…

Resmen Vatana İhanet!

Zonguldak kamuoyu aylardır Demir Şirketler Grubu’na ait Filyos Ateş Tuğla Fabrikası alanı içinde bulunan 44 dönem arazinin Kültür Bakanlığı’na satışını tartışıyor. Aynı zamanda SİT alanı bölgesi olduğu için çivi bile çakılamayan, hiçbir mali değeri olmayan arazinin metre karesini bin liradan Kültür Bakanlığı’na devrettiği öne sürülen Demir Şirketler Grubu, dün yerel basında çıkan haberi yalanlamadı. Devir karşılığında alacakları 44 milyon liranın 20 milyon lirasını nakit alacakları öne sürülen Demir Grubu, geri kalan 24 milyon lirayı da Zonguldak’ın merkezinde Milli Emlak’a ait olan en güzel yerleri takas yaparak tahsil edecek.

MEDYA YAZIYOR, DEVLET SUSUYOR!

Filyos’ta bulunan tarihi kale ve yerleşim birimi nedeniyle sit alanı içerisinde yerleri bulunan yüzlerce Filyoslu, yarım asırdır kendi arazilerine inşaat yapamadığı için ticari karşılığı olamayan yerlerini satamıyor. Devletin SİT alanı içerisindeki yerlerini istimlak etmesini isteyen Filyos halkının bugüne kadar çalmadıkları kapı kalmadı. Ancak halkın talebine kulak tıkayan Kültür Bakanlığı yetkilileri, Demir Madencilik’in talebini hemen kabul etti. Tüm bu yaşananları haber yapan yerel basını görmezden gelen Zonguldak Valiliği, Cumhuriyet Savcılığı, Kültür Bakanlığı, AKP İl Başkanı ise susmayı tercih etti. Zonguldak kamuoyu şimdi, Zonguldak’ta yasal olmayan yapılara nefes aldırmayan, halka ait olan arazilerin peşkeşine göz yummayan Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’ın bu rant, peşkeş ve talana el koymasını istiyor.

17 MİLYONA ALDILAR, PARSEL PARSEL SATTILAR

Kamuya ait Fiyos Ateş Tuğla Fabrikası’nı yüzlerce hissedarla birlikte 17 milyon liraya alan, zaman içerisinde Sarıyer’de bulunan fabrikaya ait garimenkullerini satan, parselizasyon yaparak SİT alanı içinde kalmayan yerleri müteahhitlere veren, hurdalarını bile paraya çeviren Demir Grubu, son olarak 300 dönüm arazisi olan fabrikanın 44 dönümünü Kültür Bakanlığı’na satıyor. Filyos halkı, AKP Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır’ın bu takas ve satıştaki rolünün hesabını ilk seçimlerde sormaya hazırlanıyor.